DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Film

Petelinji zajtrk


Slovenski celovečerni film
Žanr: romantična komedija
Scenarij in režija: Marko Naberšnik
Literarna predloga: Feri Lainšček
Igralci: Primož Bezjak, Vlado Novak, Pia Zemljič, Dario Varga, Janez Škof, Severina Vučković

Vsebina
Petelinji zajtrk je ljubezenski film, katerega zgodba se dogaja v Gornji Radgoni. Mlad fant Adi Slavinec, med prijatelji znan po vzdevku Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Gajašu, starejšemu lastniku avtomehanične delavnice. Gajaš mu za bivanje ponudi tudi majhno sobo in Djuro se vanjo preseli. Z Gajašem vzpostavi odnos vajenec-mojster, ki se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo. Ko v prometni nesreči poškoduje svoj avto, v avtomehanično delavnico zaide tudi Bronja, sicer poročena z Lepcem, lokalno barabo, zvodnikom in organizatorjem glasbenih dogodkov v okolici. Med njo in Djurom se prebudijo čustva in skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Gajaš sanja o Severini, hrvaški pevki, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi v Gornji Radgoni. Ko se ponudi priložnost, da jo spozna tudi osebno, njegovo srce vztrepeta.

Film Petelinji zajtrk je posnet po istoimenskem romanu pisatelja Ferija Lainščka, katerega literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij.

Posebej odmevno je pri filmu sodelovanje s hrvaško pop zvezdnico Severino, ki tako v romanu kot v filmu pooseblja sanjsko žensko, v katero se zaljubi osrednji lik, starejši avtomehanik Gajaš. Severina je sprejela povabilo slovenske filmske ekipe in plod tega sodelovanja je tudi njena glasbena uspešnica Gardelin, pesem, ki je nastala posebej za film Petelinji zajtrk. Njen avtor je Saša Lošić, mnogim znan po legendarni skupini iz nekdanje Jugoslavije Plavi Orkestar. Pesem Gardelin se je izkazala za tisto posebno vrsto skladbe, ki je uspela prepričati tako zveste poslušalce Severine kot tudi filmsko publiko. Saša Lošić je tudi sicer avtor glasbe v filmu Petelinji zajtrk.

www.petelinjizajtrk.com
Foto: Stane Sršen

 


Thursday 24. December 2009

Povezave: