DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > HIŠNI LJUBLJENČKI

Pes – trener za vašo telesno in duševno zdravje


Številne študije potrjujejo, da so štirinožni prijatelji pravi balzam za njihove lastnike.

Pes izboljša kakovost življenja
Šport, potovanja in izobraževanje – ponudba za generacijo 50+ ne pozna meja. A vprašajmo se kdo lahko ponudi vse naenkrat? Kdo lahko ohranja naše duševno zdravje, skrbi za telesno formo in nas ob tem dela še srečne? Odgovor je enostaven: pes! V eni izmed nemških študij o odnosu med človekom in psom, so ugotovili, da psi ne le posredujejo pozitiven življenjske občutke, ampak celo izboljšujejo kakovost življenja.

Za naše duševno zdravje
Predvsem ljudje v starosti po 50-em letu pridobijo veliko od svojih štirinožnih prijateljev. To je najboljši čas, da si omislijo psa. Otroci so od hiše, spremeni se njihov vsakdan in postavijo se smernice za prihodnost. Pes ponuja neko povsem novo dimenzijo, imamo namreč več časa in več prostora. In še najpomembnejše – gre za investicijo v zdravje.

Kot so dokazale raziskave, lastniki psov veliko lažje opravijo z dnevnimi aktivnostmi, kot pa nelastniki psov. Štirinožce je potrebno oskrbeti, nahraniti in negovati. Zaradi urejenega dnevnega reda in odgovornosti, ki ga prinaša skrb za živali, so lastniki psov manj raztreseni. Poleg tega morajo vedeti kako se žival pravilno prehranjuje, se zanj skrbi in neguje. Po pa ponovno vodi do novih učnih procesov.

Telesna kondicija
Lastniki psov so, v primerjavi z nelastniki psov, bistveno bolj zdravi. Že samo dnevni sprehodi ohranjajo fit. Tako lastniki psov tedensko opravijo osem do dvajset ur sprehodov. In po raziskavah podaljšujejo s tem svoja življenjska pričakovanja. Tudi čustvena bližina živali, npr. božanje psa, znižuje krvni pritisk in varuje pred srčnim infarktom.

Občutek sreče
Nemške raziskave so pokazale tudi, da je kar 80% lastnikov psov zadovoljnih z njihovim življenjem, medtem, ko je s svojim življenjem zadovoljnih le 55% nelastnikov psov. Lastniki psov so komunikativnejši, družabnejši in polni življenja. Štirinožci posredujejo voljo do življenja. Prav zato se veliko ljudi starejših od 60 let odloči za skupno življenje s psom.

Ste ponosni lastnik hišnega ljubljenčka? Sodelujte v naši aktualni spletni anketi, kjer vas sprašujemo kakšno vlogo igra pes v vašem življenju.


Thursday 12. July 2018

Povezave: