DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > HIŠNI LJUBLJENČKI

Pes - naš terapevt


...  in boža našo dušo
Verjetno ste že slišali, da številni trdijo, da sta si gospodar in pes podobna. Vprašanje pa se postavlja, kdo se je komu prilagodil – pes gospodarju ali gospodar psu. Končno npr. rotweiler ni nek Fifi, ki kar poskakuje naokrog. Žival ima svoj ponos in znan je tudi odnos moči. Ve se kdo si torej želi določenih pasem. Psihologi so našli enostavno razlago: povsem nevede si številni ljudje priskrbijo psa, ki jim je tudi karakterno in tudi vizualno podoben.
Odnos gospodarja in psa seveda presega samo razvedrilo. Različne raziskave so pokazale številne dejavnike za telesno in duševno zdravje. Odkrili so tudi da različne pasme različno učinkujejo, saj imajo različne pasme povsem drugačne karakterje.
In kaj lahko psi dobrega storijo za človeka:
• Znižanje krvnega pritiska: lastniki psov so v raziskavah pokazali nižji krvni pritisk od nelastnikov psov
• Nižji odstotek ločitev: pari, ki imajo psa, kažejo trdnejšo zvezo, so zadovoljnejši z zakonom in lažje prenašajo stres
• Zmanjšanje tveganja depresij: prijateljstvo s psom zmanjšuje žalost in depresije
• Znižuje holesterol: lastniki psov imajo nižjo mero snovi, ki povzročajo srčni infarkt
• Pridobivanje prijateljev: s psom imate večjo možnost pridobiti nove prijatelje
Različne pasme imajo različne prednosti v različnih situacijah. Labradorci in zlati prinašalci npr. pomagajo bolje pri nespečnosti. Špringer španjeli in labradorci zvišajo mero aktivnosti osebe in pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov, npr. bolj kot pa bernardinci in buldogi. Če že trpite pod stresom, si ne privoščite pasjih mladičev, saj je njihov trening zelo stresen. Da bi zmanjšali depresije in osamljenost pa so najboljši koker španjeli in pekinezerji, predvsem zaradi njihove narave po iskanju kontakta.
Za vse lastnike psov ni to nobeno presenečenje. Oni vedo, kako pomembni so zanje njihovi štirinožni prijatelji.

Na kaj bodite pozorni pri nakupu psa?
Lahko se odločite za nakup mladega psa, ali pa se odpravite v katero od zavetišč za živali in najdete svojega ljubljenčka. Seveda moramo imeti v mislih veliko stvari. Vedno imejmo v rezervi tudi nekoga, ki bo lahko poskrbel za našega kosmatinca, ko nas ne bo na razpolago – ko se odpravimo na počitnice, ali moramo npr. za nekaj dni v bolnico.
Premislimo torej:
Koliko časa dnevno potrebuje štirinožni prijatelj?
Kdo poskrbi za kosmatinca, ko nas ni?
Koliko stroškov mesečno lahko pričakujemo? (hrana, cepljenje, zavarovanja)
Seveda pa priporočamo, da se še pred nakupom odpravite v azil za živali in poskusite nekajkrat kakšnega psa peljati na sprehod. Na ta način boste spoznali navade in karakterje različnih pasem. Odločitev bo na koncu verjetno lažja.


Tuesday 21. May 2013

Povezave: