DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Enolončnice

Pasulj


Močna jed, ki je priljubljena in se prileže tako v mrzlih zimskih, kot tudi v toplih poletnih dneh.

Sestavine:
750 g fižola - tetovca ali domačega,
2 čebuli,
500 g suhe svinine ali vsaj nekaj suhe mesnate slanine,
50 g masti ali olja,
30 g moke,
2 stroki česna,
zelen peteršilj,
paprike po okusu,
1,5  žlice paradižnikove mezge,
sol

Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 75 min

Priprava:
Namočen fižol pristavimo skupaj z opranim mesom in sesekljano čebulo, ki se mora med kuho popolnoma razgubiti.  Že mehak fižol solimo in zgostimo s prežganjem. Na maščobi prepražimo moko, dodamo strt česen, sesekljan peteršilj, papriko in paradižnikovo mezgo. Prilijemo malo mrzle vode in razkuhamo. Zlijemo k fižolu. Kuhamo še četrt ure. V tem času še dosolimo in morebiti tudi  papriciramo, če se nam zdi jed premilega okusa. Meso in slanino zrežemo na porcije  in ponudimo s pasuljem. Pasulj je lahko gosta jed, bolj zalit pa služi kot juha in se tudi imenuje »čorbast« ali juhast pasulj.


torek 13. oktober 2009

Povezave: