DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Solate

Osvežilne poletne solate



Poskrbimo za svoje dobro počutje ter si pripravimo dobro in lahko sadno ali zelenjavno solato.

Poleg dišečih sadežev, ki jih ponujajo sadna drevesa, sočna solata in pisana zelenjava kar sije iz vrtov, ki so polni barvite palete različnih sadov – kumare, paradižnik, rumena, rdeča in zelena paprika, zelena solata, bučke …

Enostavno, poceni in hitro pripravljeno.



Pisana barvna harmonija na vašem krožniku

Za dve osebi potrebujete:

* 1 kuhano jajce
* zeleno solato ali drugo po lastni izbiri, kot npr. radič, kristalko, rjavko,
* 2 paradižnika
* srednje veliko rumeno in rdečo papriko za barvitost
* rdeče redkvice
* srednje velik sveži korenček
* od 50 do 100 g sira po izbiri – priporočamo feta sir ali drug kozji ali ovčji sir
* za omako – pol žličke majoneze, pol žličke gorčice
* kis, olje, sol, poper, bazilika ter druge začimbe po lastni izbiri
* česen, peteršilj


Solato očistite in operite. Liste natrgajte na majhne koščke. Trdo kuhano jajce, papriko, paradižnike in korenje narežite na rezine ali majhne kocke. Redkvice razpolovite, sir zdrobite ali narežite na drobne kocke. Vse sestavine premešamo. Pripravimo omako iz majoneze, gorčice, začinimo, prelijemo z oljem, kisom, dodamo nasekljan česen in peteršilj. Preden postrezemo, solato ohladimo!

Pečeni koščki piščančji file na pisanem solatnem krožniku

Za dve osebi potrebujete:
* zelena solata
* rukola
* paradižnik
* rdeča redkvica
* rumena in zelena paprika
* piščančji file
* nariban sir
* bazilika
* začimbe, sol, poper, olje, kis
* kisla smetana
* navadni jogurt

Piščančje fileje narežemo na majhne koščke, nežno popražimo ter začinimo. Ko je meso že skoraj gotovo, dodamo na majhne koščke narezano papriko, a le za kakšno minutko ali dve, da paprika malo zadiši.

Rukolo in zeleno solato operemo, slednjo narežemo. Prav tako operemo rdečo redkvico, paradižnik, papriko ter vse narežemo na majhne koščke.

Na solatno posteljico, ki smo jo pripravili iz zelene solate in rukole, položimo popečene koščke piščančjih filejev ter dodamo koščke narezane zelenjave, posipamo nariban sir, dodamo baziliko, po potrebi še začinimo ter prelijemo z oljem in kisom po okusu. Na vrh pripravljene jedi dodamo žličko navadnega jogurta ter preko žličko kisle smetane. Dekorativno okrasite z vejico peteršilja. Dober tek!


torek 23. avgust 2011

Povezave: