DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Orehi - dragoceni in polni vitaminov


Orehe so prvič zasledili že v 7.stoletju pred našim štetjem. Orehi izvirajo iz Perzije, v sredozemlje pa so drevesa orehov prinesli Grki, od tu pa so se razširili po vsem svetu. Danes orehe najdemo npr. celo v Himalaji.

Zaradi vizualne podobnosti in oblike s človekovimi možgani so včasih ljudje verjeli, da drevo orehov prenaša božjo modrost in jo v obliki orehov prenaša med ljudi.

Orehi prinašajo celo vrsto dragocenih snovi, izboljšujejo sposobnost koncentracije in spomina ter zvišujejo koncentracijo. Orehi so polni zdravih maščob, beljakovin, vitaminov in balastnih snovi. Oreh vsebuje tudi nenasičene maščobne kisline, med drugim tudi omega-3 maščobne kisline. Te so pomembne pri razvoju možganov in krepijo naše živce. 100 g orehov vsebuje kar 7g omega 3 maščobni kislin, kar je veliko več kot 3g teh kislin pri 100g lososa.

Orehi so torej dober recept za vse ljudi, ki trpijo pod stresom. Redno uživanje orehov, znižuje tudi raven holesterola v krvi, ki pa je sokrivec za arteriosklerozo – najpogostejši vzrok za srčno-žilne bolezni.

Priporočamo, da kljub številnim zdravilnim učinkom orehov, ne pretiravate z uživanjem potice.


Monday 19. March 2018

Povezave: