DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Opravila v aprilu


V aprilu se sezona vrtnarskih opravil začne v polnem zamahu.

SAJENJE GLADIOL
Gladiole moramo vsako leto posaditi na drugo mesto, saj lahko drugače podležejo številnim boleznim. Paziti moramo tudi na to, da jih ne posadimo preplitko, saj potrebujejo za stabilno steblo kar nekaj opore. Globina med 10 in 15 cm je idealna.

OBNAVLJANJE TRATE
Druga polovica aprila je idealna za obnavljanje trate. Tla so se v tem času že dovolj segrela, da se bo kaljivost pričela takoj. Z vilami prezračite uničena mesta in posipajte semena mešanice za obnavljanje trat. Potrosite še nekaj komposta in potolčite z lopato. Poskrbite za konstantno vlago in kmalu bo trata spet zelena.

DALIJE
Kdor se želi zelo zgodaj razveseliti cvetov dalij, lahko na zmrzal občutljive čebulice že zdaj presadi v lonce in postavi v hladen in svetel prostor v hiši. Sredi maja – po »ledenih možeh« pa lahko dalije skupaj z zemljo presadimo na prosto.

PINCIRANJE
Številne rastline in cvetje v tem času je bujno poganjajo. Da bi dobili bolj bujne razvejane rastline z lepo obliko, je potrebno pinciranje. S prsti, nohti ali s škarjami lahko poganjke enostavno odtrgamo na primerni dolžini. Na ta način pospešimo rast stranskih poganjkov.

ŽIVA MEJA
Če načrtujemo v okolici hiše posaditi živo mejo, imamo na razpolago številne zimzelene rastline. Med iglavci priporočamo brin ali tiso, med ostalimi pa lovorikovec ali liguster. Morda pa sami najdete tudi kakšno drugo kombinacijo.

Foto: ddfgg.de


Thursday 17. April 2014

Povezave: