DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Oleander - s pravilno nego do dolgega cvetenja


Oleander je rastlina Sredozemlja. Najbolj poznana je vrsta navadni oleander (Nerium oleander), ki ga imenujemo tudi turška vrba. Nerium pomeni vlažen, moker, od tod je oleander tudi dobil svoje ime. Za rast namreč potrebuje veliko vlage, predvsem v času cvetenja. Pokončen zimzelen grm z ozkimi usnjatimi listi in velikimi socvetji zraste tudi do 5 metrov. Barvna paleta cvetov sega od bele, rumene, različnih odtenkov rdeče barve. Cvetovi so polni ali enostavni. Rastlina lahko ob ustrezni negi skozi vse leto cveti vse od junija do septembra.

V srednji Evropi, kjer so zime hladnejše, gojimo oleander kot posodovko, saj ne prenese temperatur pod 0 stopinj C. V času zimskega počitka mu zagotovimo dovolj topel prostor, kjer rastlina ne bo podvržena zimskemu mrazu. V prostoru naj bo 10 - 13 stopinj C. Zalivanje omejimo le na najnujnejše, zaželeno pa je, da je v prostoru višja zračna vlaga. Med prezimovanjem se velikokrat pojavijo škodljivci. Trdovratnih kaparjev se znebimo na ekološki način. Pomembno je, da pripravku za škropljenje dodamo tudi nekaj kapljic pralnega detergenta, ki odstrani mastno prevleko z listov. Škropivo tako lažje prodre do škodljivca. Škropljenje po potrebi večkrat ponovimo. Listnih uši se znebimo z uporabo pripravka na osnovi maščobnih kislin. Navadno so na rastlini uši v različnih fazah razvoja, zato je potrebno škropljenje večkrat ponoviti.

Skrb po prezimovanju

Po prezimovanju so rastline velikokrat oslabljene, še posebej, če smo imeli v prostoru premalo svetlobe ter temperaturo nad 15 stopinj C. Takrat so poganjki zelo tanki z dolgimi členki, zato moramo rastlino okrepiti. Zalijemo jo z rastlinskimi vitamini, za okrepitev rastlin.  Rastlina bo vitamine vsrkala, oleander pa bo kmalu pognal močne poganjke. Hkrati pa zagotavlja rastlini večjo odpornost rastlin ter boljše sprejemanje hranil.

Navadni oleander sadimo posamezno ali s skupini. Na primorskem zelo dobro uspeva skupaj s sočnicami. Prst naj bo srednje rahla do težka, saj mora dobro zadrževati vlago. Olaender dobro uspeva na zelo sončnih legah. Če gojimo olaender kot posodovko, zamešamo v prst malo ilovice, da preprečimo izsuševanje. Rastlini moramo zagotoviti dovolj vlage in hranil v času bujnega cvetenja. Posodovke oleandra presajamo vsakih nekaj let. Oleander bo hvaležno cvetel vse poletje, če mu bomo vsako leto zamenjali vsaj 5 cm zgornje plasti zemlje.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia
Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Wednesday 01. August 2012

Povezave: