DOMOV >KULINARIKA > VINO

Ogromno cvička v kleti Pirc


Sredi prisrčne vasice, imenovane Ravni v neposredni bližini Krškega, se na gričku nahaja domačija Pirc. Okrog se razprostira čudovit razgled poln žlahtnih vinogradov v neposredni bližini, pa vse do Krškega polja in Gorjancev.

Na kmetiji Pirc so se že pred leti odločili, da bodo svojo dejavnost usmerili samo v vinogradništvo in s tem razširili površino vinogradov in povečali kvaliteto vina. To so jim omogočajo ugodni talni in klimatski pogoji, strma, prisojna lega in izbrani žlahtni trsi žametne črnine, modre frankinje, kraljevine, laškega rizlinga in rumenega plavca, ki rastejo na dobrih 12 hektarov vinogradov. Letno pridelajo 140.000 litrov vina, v prihodnosti pa želijo obdelovalne površine še povečati.

Znanje in izkušnje za obdelovanje vinogradov se prenaša iz roda v rod že najmanj 70 let. Glavna dejavnost je pridelovanje slovenske avtohtone vrste vina, cvička. Zadnje čase pa posvečajo tudi več pozornosti pridelovanju rdečega sortnega vina modra frankinja in pa še eni dolenjski posebnosti, to je dolenjsko belo. Njihov cilj je čim višja kakovost pridelka in vztrajno delo. Da je njihov cviček zelo kakovosten, kažejo tudi številna priznanja z različnih ocenjevanj.

Cviček
Cviček je mogoče pridelati samo na Dolenjskem. Poznamo ga po iskrivem videzu, vonju in okusu. Je svetlo rdeče barve, sadnega vonja in nežno kislega okusa. Je izredno piten in osvežujoč. Mnogi prisegajo na njegovo lahkotnost in čarobnost, vsebuje namreč zelo nizko stopnjo alkohola (8,5-10%vol.), v človeku pa sprosti prijateljski in razposajen občutek. Cvičku pa pripisujejo tudi zdravilno moč, saj krepi imunski sistem, vzbuja tek, zaradi nizke kalorične vrednosti pa je primeren tudi za diabetike in preprečuje bolezni srca in ožilja. Zato je cviček kot nalašč za sodobnega človeka, ki živi v obdobju naglice in želje po zdravi prehrani. Cviček se odlično prileže domačim kulinaričnim dobrotam, saj v zmerni količini obogati obrok hrane. Naslednja edinstvena značilnost te avtohtone vrste vina je njegova sestava. Sestavljajo ga namreč tako rdeče kot bele sorte grozdja v določenem razmerju. Največ je žametne črnine (50-60%), ki daje cvičku osnovo in s tem poglavitno vinsko naravo, zatem je modra frankinja (15-20%), ki daje polnost, harmonijo in barvo, med belimi sortami pa prevladuje kraljevina, ki cvičku mehča kislost in mu povečuje pitnost. Od belih sort pa so v cvičku dobrodošli še laški rizling, rumeni plavec in še nekatere bele sorte v manjših količinah. Cviček je torej svojevrsten zaklad Slovencev, še bolj pa Dolenjcev.

Več informacij na www.klet-pirc.si.


četrtek 24. december 2009

Povezave: