DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA

Novost za bolnike z rakom pljuč ter rakom dojke


Rak je bolezen sodobnega sveta. Statistični podatki povedo, da je najpogostejši rak pri moških rak pljuč, pri ženskah pa rak dojke. V zadnjih letih se zaradi vse pogostejšega kajenja med ženskami povečuje tudi pojavnost raka pljuč pri ženskah. Tako letno v Sloveniji za rakom pljuč zboli nekaj več kot 1000 ljudi in prav toliko za rakom dojke.

Glede na pojavnost raka pljuč in raka dojke je zdravilo vinorelbin (navelbine) še toliko bolj dobrodošla novost v Sloveniji. Vinorelbin sodi v skupino kemoterapevtikov, namenjenih ravno zdravljenju raka pljuč in raka dojke. Njegovo delovanje temelji na zaviranju rasti hitrodelečih se celic in s tem posledično zmanjševanju tumorja pri metastatskem raku (raku, ki se hitro širi na druge organe).

Po svetu se je z zdravilom vinorelbin zdravilo že več kot 1 milijon bolnikov, sedaj pa je končno na voljo tudi v Sloveniji. Učinkovitost zdravila vinorelbin je bila dokazana v številnih kliničnih študijah, tako pri raku dojke kot pri nedrobnoceličnem raku pljuč. Značilnost novega zdravila je visoka učinkovitost, blažje izpadanje las (alopecija) ter nizka stopnja slabosti in bruhanja (emetogenosti), kar vse skupaj pripomore k bistveno boljši kakovosti bolnikovega življenja.

Rak je bolezen, za katero je značilna nenadzorovana celična delitev in sposobnost teh celic, da napadejo druga tkiva bodisi tako, da se neposredno vrastejo v sosednje tkivo (invazija) ali pa z migracijo rakastih celic na oddaljena mesta (metastaze). Ta nenadzorovana delitev celic je posledica poškodbe DNA oz. mutacije nekaterih vitalnih genov, ki med drugim nadzorujejo delitev celic. Mutacije so lahko pridobljene ali podedovane in privedejo do nenadzorovane delitve celic in tvorbe tumorja. Tumor je lahko maligen (rakotvoren) ali benigen (nerakotvoren). Le maligni tumorji imajo sposobnost širjenja v sosednja tkiva in tvorjenja metastaz.

Ko je rak diagnosticiran, se navadno zdravi s kirurškim posegom, kemoterapijo radioterapijo ali tarčnim zdravilom. Večina rakastih obolenj se lahko zdravi, številna so ozdravljiva, še posebej, če se zdravljenje začne dovolj zgodaj.

Tekst in foto: PR Medis


sreda 19. avgust 2009

Povezave: