DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Nova pomlad in novi začetki


Skupaj s pomladjo se bliža tudi začetek bolj intenzivnih del tako doma kot tudi v vrtu. Lastniki zelenih prstov se tega obdobja zagotovo že veselijo, da bodo pri delu uspešni, pa razkrivamo nekaj kratkih napotkov.

Čas za presajanje sobnih rastlin

V marcu začnemo s presajanjem sobnih rastlin. Priskrbimo si številko ali dve večji lonček in kakovostno, petkomponentno zemljo za balkonske in sobne rastline Plantella Balkonia. Najprej presadimo odcvetele rastline, nato pa še ostale. Pred presajanjem jih zalijemo, da jih bomo lažje izlončili. Ko rastlino potegnemo iz lončka, jo otresemo prsti in natančno pregledamo korenine. Gnile in poškodovane odstranimo.
V nov lonček damo najprej drenažo, nato nekaj prsti, potem pa previdno postavimo še rastlino, ki jo obsujemo z ostalo prstjo. Presajene rastline začnemo dognojevati šele čez mesec dni, saj je v petkomponentni zemlji za ta čas dovolj hranil. Takrat uporabimo tekoča gnojila z dodanimi vitamini Plantella Cvet, ki z dodanimi aktivatorji cvetenja spodbuja tudi bogatejše cvetenje, in Plantella List, ki spodbuja bujnejšo olistanost. Lahko pa preizkusimo tudi povsem nova gnojila v šumečih tabletah Plantella Tabs, ki se zaradi svoje oblike najbolje mešajo z vodo, ne puščajo usedlin, in tako rastlinam zagotavljajo pravo mero hranilnih snovi. Gnojila Tabs so praktična za uporabo, saj so preprosta za doziranje in ekonomična za shranjevanje.

Zelenjavni vrt

Ko postane topleje in se zemlja osuši, začnemo z delom v vrtu. Najprej pripravimo gredice. Težka tla prekopljemo, lažja pa le globlje prerahljamo. Odstranimo plevel, gredo očistimo in tla pognojimo z dolgodelujočim organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik. Pelete potresemo po površini in nato prekrijemo s tanko plastjo prsti. S setvijo na pognojeni gredici malo počakamo. V področjih z milim podnebjem sejemo na prosto že v sredini marca, drugje pa počakamo do konca meseca ali do začetka aprila, odvisno od vremena. Najprej sejemo na mraz odpornejše vrste vrtnin, kot so bob, črni koren, grah, špinača in čebula. Pri korenju in peteršilju počakamo, da se tla dovolj segrejejo in s kalitvijo ne bomo imeli težav. V tem času sadimo tudi rabarbaro in topinambur. Če imamo na vrtu plastenjak ali grede, pokrite s steklom, lahko že marca posejemo berivko, redkvice, sladko koruzo, kolerabo … V toplejših dnevih te prostore odpiramo in zračimo. Na okenski polici vzgajamo sadike gomoljne zelene, paprike, jajčevca, paradižnika in melon.


Iz arhiva Kluba Gaia, Strokovnjaki Kluba Gaia


Thursday 20. March 2014

Povezave: