DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po Sloveniji

Nova Gorica


Ko vas bo pot popeljala proti Goriški, natančneje v Novo Gorico in njeno okolico, vam svetujemo, da si to okolje dodobra ogledate. Morda se boste pripeljali po Vipavski dolini, morda s strani rujnega Krasa ali po poteh reke Soče. Kakorkoli že, videli in doživeli boste marsikaj lepega.

Nova Gorica leži na zahodnem delu Slovenije, tik ob državni meji z Italijo. Na severu mesto obdaja hribovje Sabotin, Skalnica oziroma Sveta Gora in Škabrijel, na jugu in jugovzhodu gričevje Panovec in Kostanjevica, na zahodu pa reka Soča z ravnicami. Nadmorska višina Nove Gorice je 92 m.

Podnebje je prehodno submediteransko z veliko sonca, s povprečno milimi in vlažnimi zimami in vročimi poletji. Poletno vročino nemalokrat osvežijo odrešilne padavine. Na klimatske razmere pa delno vpliva tudi kraško podnebje.

Mesto Nova Gorica je nastalo ob boku Gorice, starega mestnega centra Goriške, ki je po državni razmejitvi leta 1947 ostala na italijanski strani. Nova Gorica, ki so jo pričeli graditi leta 1948, je zgrajena po principu »modernega mesta« in je v skladu s tem svetla, zračna in prostorna. Čeprav sam mestni prostor Nove Gorice nima veliko stare arhitekturne dediščine, o zgodovini, kulturi in razvoju tega območja pričajo posamezne stavbe, cerkve in samostani, gradovi, ter sosednji stari trg Solkan z znamenitim solkanskim kamnitim mostom čez Sočo.
Nova Gorica nima strogega mestnega jedra, pač pa je poudarjen koncept glavne mestne ulice »magistrale«, ki funkcionira kot središčna os, okoli katere so nanizane mestne ustanove – stavba Mestne občine, sodišče, banka, pošta, na severu pa se zaključuje z zabaviščnim centrom Perla. V zadnjem desetletju se po zaslugi podjetja HIT d.d. v Novi Gorici pospešeno razvija igralniški turizem.

V Novi Gorici se turisti ne bodo dolgočasili saj mesto ponuja pestro izbiro raznovrstnih objektov in znamenitosti, ki so vsekakor vredne ogleda.


Thursday 24. December 2009

Povezave: