DOMOV >ZDRAVJE > REKREACIJA
Foto: www.gesunheitsreisen.net

Foto: www.gesunheitsreisen.net

Nordijska hoja


Nordijska hoja je veliko bolj učinkovita kot normalna hoja ali tek. Nordijska hoja povečuje aerobno vzdržljivost in hkrati krepi mišice zgornjega dela telesa.

Zagotovo ste v zadnjem letu srečali številne ljudi, ki na sprehodih uporabljajo palice. Morda ste se celo spraševali, kaj le to pomeni. Zagotovo to niso poletni smučarji, ampak ljudje, ki se ukvarjajo z nordijsko hojo.

Nordijska hoja...
• ni le zabava, ampak ena od najbolj zdravih športnih aktivnosti
• izboljša moč srčnega obtoka in razbremeni  gibalni aparat do 30% in je zato še posebej primerna za osebe s težavami kolen ali hrbtenice
• reši zategnjenost mišic v ramenskem področju in zatilju
• povečuje porabo kalorij za 20-40% in izboljšuje imunski sistem
• krepi kosti, zmanjšuje riziko za nastanek osteoporoze in diabetesa

Z uporabo palic se občutno razbremenijo sklepi, hkrati pa se krepi kar 90% mišic.

Ker ta športna aktivnost temelji na naravnih gibih, se je enostavno naučimo in je idealna tudi za nenatrenirane ljudi vseh starostnih skupin. Same tehnike pa se lahko naučimo v raznih svetovalnih tečajih prostovoljnih in zdravstvenih organizacij ali pa se vključimo v tečaj v katerem od športnih društev.

Ta oblika rekreacije ima korenine na Finskem. Danes pa je hordijska hoja celo v ZDA in na Japonskem nacionalni šport. Vse bolj postaja popularna tudi v Sloveniji.

Kaj potrebujemo?

Za nordijsko hojo potrebujemo nordijske palice, trenirko in športne copate. Priporočljive pa so tudi kolesarske rokavice, da se vam zaradi uporabe palic ne pojavijo žulji.

Palice za nordijsko hojo so karbonske, z ergonomsko oblikovanim ročajem. Palice imajo jekleno konico za hojo po mehkem terenu in gumijasti nastavek za hojo po asfaltu. Pri nakupu bodite pozorni na njihovo dolžino. Najenostavnejši način določitve dolžine je, če vašo telesno višino pomnožite s faktorjem 0,7. Če ste torej veliki 172 cm, je izračun naslednji: 172 cm X 0,7 = 120,4 cm. Torej potrebujete palice dolžine 120 cm. Kljub vsemu pa je dolžina palice odvisna še od dolžine koraka, dolžine nog in vadbenih ciljev. Pomembno je, da resnično nabavite palice za nordijsko hojo (razne teleskopske palice niso primerne za to rekreacijo).

Bodite aktivni.

Pridružite se kar 6-milijonski družini ljudi, ki se ukvarja z nordijsko hojo po vsem svetu.


Saturday 17. March 2018

Povezave: