DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Neprijetna resnica


Al Gore
Založba Mladinska knjiga, 2007

Knjiga, po kateri so posneli dokumentarec leta, nagrajen z dvema oskarjema!

Al Gore v svoji knjigi prepričljivo opisuje globalne podnebne spremembe in naravne katastrofe v novi luči, z vizualno in podatkovno bogato predstavitvijo, ki vključuje več kot 900 strokovnih študij na to temo.

Globalno segrevanje zemeljskega ozračja, ki ga z nepremišljenim ravnanjem povzroča človek, utegne sprožiti usodno verigo dogodkov, od številnih skrajnih vremenskih pojavov, poplav, suš, epidemij in množičnega izumiranja človeštva. Al Gore, ki bi leta 2000 skoraj postal predsednik ZDA, nas v knjigi o neprijetni resnici naravnih pojavov sprašuje, če je res svet tisti, ki nas bo izdal, ali pa smo nemara mi tisti, ki izdajamo svet?

- tako osupljiva dejstva, da se boste zamislili
- tako neprijetna resnica, da vam bo postalo vroče
- tako negotova prihodnost, da se boste zbali zanjo

Morda se zdi, da se spremembe našega podnebja dogajajo počasi, vendar se kriza v resnici bliža s svetlobno hitrostjo in kliče po izrednih ukrepih. Kitajski izraz za krizo sestavljata dve pismenki. Prva je simbol za nevarnost, druga pa pomeni priložnost. Ne zamudimo je!

Da bi se lahko spoprijeli z nevarnostjo, ki nam grozi, moramo najprej razumeti, kaj nam grozi. Kako da si svetovni voditelji zatiskajo oči pred tako očitnimi dejstvi kot je prekomerno onesnaževanje in segrevanje našega planeta? Se morda upirajo resnici, ker bi morali v trenutku, ko bi jo sprejeli, tudi ukrepati? Ali pa je zgolj bolj udobno in prijetno prezreti opozorila in ne misliti na prihodnost našega planeta?

www.mladinska.com  


četrtek 24. december 2009

Povezave: