DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Najpopolnejša knjiga o fojbah doslej


Dr. Jože Pirjevec, avtor uspešnice Tito in tovariši, v svoji najnovejši monografiji Fojbe odločno zavrne italijansko izkrivljanje zgodovine. Po njihovih trditvah Slovenci niso bili žrtve italijanskega fašističnega nasilja, temveč zločinci, ki so se po vojni surovo znesli nad nedolžnimi in nemočnimi Italijani.

Na propagandistično gonjo je želel odgovoriti z argumenti na podlagi vseh dostopnih dokumentov obveščevalnih služb iz arhivov v Ljubljani, Rimu, Londonu in Washingtonu – nekateri dokumenti so v tej knjigi objavljeni prvič. Samo v Washingtonu je našel o fojbah 10 zajetnih škatel s tisoči dokumentov.  
K sodelovanju je povabil še štiri odlične zgodovinarje: dr. Nevenko Troha in dr. Gorazda Bajca iz Slovenije ter dr. Darka Dukovskega iz Hrvaške in dr. Guida Franzinettija iz Italije.  

Kdo so bile žrtve v kraških jamah – fojbah? Koliko je bilo med njimi nedolžnih?

Odgovor na to vprašanje je bil eden ključnih za raziskavo. Vsako leto 10. februarja, ko praznujejo v Italiji dan spomina na eksodus in fojbe, namreč preplavijo italijanske časopise, razen »častnih izjem«, prispevki o kolektivni tragediji in etničnem genocidu nad Italijani v Istri, na Tržaškem in v Julijski krajini ter kalvariji desettisočev ljudi: o obešanju, utapljanju in metanju žrtev, pogosto živih, v globoke kraške jame, imenovane fojbe.

Časnik Il resto del carlino je februarja 2007 med drugim zapisal, da gre med njimi tudi za »številne nedolžne civiliste: preproste može delovnega ljudstva, številne ženske, včasih tudi z otroki v naročju, in duhovnike; vsi so bili krivi le tega, da so bili in so se razglašali za Italijane«.

Knjiga Fojbe je ob izidu v Italiji leta 2009 vzbudila veliko vznemirjenja, celo skrajnih reakcij in kmalu doživela ponatis!

Nesporno gre za najpopolnejšo knjigo o fojbah doslej, ki govori skozi vire, loteva pa se tudi vzrokov za deportacije, aretacije in poboje Italijanov v teh pokrajinah ob kapitulaciji Italije in koncu vojne. S to knjigo so stvari končno postavljene na pravo mesto, zato bi jo moral prebrati prav vsak Slovenec!

Knjigo Fojbe, ki obsega skupaj kar 386 strani in obilo dokumentarnega gradiva, je izdala založba Mladinska knjiga, dobite pa jo lahko v knjigarnah po vsej Sloveniji. 

Vabljeni k ogledu predstavitve knjige urednika Tineta Logarja. www.youtube.com/watch

 

 

 

 

Sliko fašistov, ki streljajo slovenske talce, so Italijani zlorabili za izdelavo plakata ob dnevu spomina na žrtve fojb.

 

 

 


Thursday 15. March 2012

Povezave: