DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Nadležni seneni nahod


V naših krajih je pomlad, z njo pa tudi seneni nahod. Nadloga, ki marsikomu oteži brezskrbno uživanje v naravi in pomladanskem soncu.  V zameno se tegobam raje umaknemo - zmanjšamo potepe po naravi, da se izognemo pretiranemu, kihanju, srbenju oči, zamašenemu nosu in vodenemu nosnemu izcedku, žgečkanju v ustih, grlu, žrelu. Nekateri lahko tudi močneje kašljajo, pri tem morda čutijo, kot bi jih dušilo, lahko pa tudi slišijo piskanje nad pljuči.

Število tovrstno obolelih, ki trpi za senenim nahodom, je ogromno. V razvitih deželah toži o simptomih senenega nahoda približno 60 milijonov Evropejcev ali vsaj 10 odstotkov prebivalstva - po nekaterih podatkih že skoraj bliže 20 odstotkom. Že desetletja se kaže trend večanja alergičnih obolenj, nemalokrat že od otroških let naprej. Eden izmed vzrokov za to je zagotovo tudi vse večje onesnaženje okolja, saj se občutljivost na cvetni prah poveča, če so v zraku prisotne še druge dražeče snovi, kot so dim, prah, insekticidi.

Sezonskemu alergijskemu rinitisu pravimo tudi seneni nahod, ker so imeli ljudje včasih z njim največ težav maja in junija, ko so pospravljali seno. Takrat je v zraku največ cvetnega prahu. Seneni nahod je alergijska bolezen zgornjih dihal - nosne sluznice in obnosnih votlin.

Zanimivo je, da je izmed vseh rastlin na svetu, le nekaj sto takšnih, ki so sposobne sprožiti alergijo. Pomemben je tudi podatek podatek, da so mnogi alergični le na eno samo vrsto. Za več kot 50% vseh alergij na cvetni prah so »krive« rastline iz številne družine trav. Pelod dreves se začne pojavljati v zraku že januarja, ko zacvetita leska in jelša, aprila cveti breza, prav tako tudi brest in vrba, do konca maja pa še druge drevesne vrste. Pelod trav je najpogostejši povzročitelj alergije od maja do konca julija. Koncentracija peloda v zraku je večja zjutraj, v sončnem in vetrovnem vremenu.

Veter lahko raznese suh in lahek pelod kilometre daleč od vira. Na začetku in na koncu obdobja cvetenja ter v vlažnem in deževnem vremenu je koncentracija peloda v zraku manjša. Večina rož tvori cvetni prah, ki ga prenašajo žuželke, zato ni nevarnosti za pojav znakov bolezni. Ko je v kubičnem metru zraka 20 pelodnih zrnc, se pojavijo vnete oči in nahod.

Simptomi
Zamašen in srbeč nos, žgečkanje v nosu in požiralniku, izcedek iz nosu, pekoče, srbeče ali rdeče oči ter solzenje so sicer nenevarni, vsekakor pa zelo neprijetni in v vsakdanjem življenju moteči za vsakega posameznika. Po petih dneh pa alergija doseže vrhunec:
* srbenje v očeh se pojača, oči se solzijo, veznica je rdeča, nastane edem   
pod vekami, svetloba moti pacienta,
* kihanje,
* nosna sluznica je otečena, rdeče modro obarvana, dihanje je več ur oteženo, 
povzroči kašelj.

Žal številni ljudje ne ločijo prehlada od senenega nahoda. Pri prehladu gre za virusno infekcijo, ki po desetih dneh izgine. Seneni nahod pa lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, še posebej, če je pacient alergičen na več vrst cvetnega prahu. Razlika je tudi v izcedku iz nosu. Pri senenem nahodu je nenehno voden, čist in redek, pri prehladu pa postane po nekaj dneh viskozen, sluzast in celo rumeno obarvan.

Pri večletnem senenem nahodu se pri 30% pacientov začnejo težave tudi v nižjih dihalnih poteh. In prav to lahko vodi v bronhialno astmo.

Zdravljenje
Večina ljudi meni, da je seneni nahod nenevarno obolenje in se odločijo za samozdravljenje. Pogosto si poskušajo pomagati kot pri zdravljenju prehlada. Posledice takega zdravljenja pa so lahko tudi škodljive.

Seneni nahod najpogosteje zdravimo z antihistaminiki. Običajno v obliki tablet, redkeje pa v obliki lokalnih nosnih pršil ali kapljic za oči. Moderni antihistaminiki so učinkovita zdravila, ki omilijo večino bolezenskih znakov alergije.

Nasveti za preprečevanje stika s pelodom:
* V sončnem vremenu zapirajte okna in vrata. Zračite vaše stanovanje le pri 
deževnem in vlažnem vremenu.
* V času cvetenja za vas problematičnih rastlin, se izogibajte daljšim obdobjem 
na prostem.
* Če je le mogoče načrtujte za čas pelodnih obdobij vaš dopust – umaknite se 
v gore ali na morje, kjer je veliko manj peloda.
* Spite pri zaprtih oknih.
* Obleke, ki ste jih nosili čez dan na odprtem, nikakor ne hranite v spalnici.
* Pri vožnji avtomobila izklopite zračenje in zaprite okna. Pri klimatskih 
napravah uporabljajte filter proti pelodu.
* Pozor, pelod se lahko nahaja tudi v medu.


Thursday 20. March 2014

Povezave: