DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po Sloveniji

Na potep s kolesom po Krasu


Obeta se čudovit dan, vremenska napoved je stabilna, brez napovedi padavin, pa tudi temperature naj ne bi zlezle previsoko navzgor po termometru, manjka le še dober namig za aktivno uživanje v naravi. Predlog je rekreativno kolesarjenje po Krasu, s postanki za uživanje v lokalnih dobrotah, pri čemer seveda ne smemo izpustiti odličnega terana ter slastnega kraškega pršuta.

Preverimo, ali je naše kolo pripravljeno za »ježo« po čudoviti kraški pokrajini, pnevmatike, napolnimo stekleničko z vodo, ne pozabimo na rezervne pnevmatike ali ustrezne krpe, lepilo ter druge pripomočke za morebitno »nadlogo« ter tako s preventivo preprečimo, da nam lep dan na Krasu pade v vodo zgolj zaradi nepripravljenosti v zvezi z možnimi in predvidljivimi situacijami.
Ustrezno pripravljeni se lahko podamo na predlagano pot, ki se prične v vasici Štanjel. Gre za izjemno simpatično kraško naselje, utrjeno na gričevnatem pobočju, ki je pravzaprav eno najbolj slikovitih, prav tako pa tudi eno starejših naselij na Krasu. Ta zagotovo ne bo nikogar pustila ravnodušnega in na krožni poti bo čarobnost njene arhitekturne zasnove zagotovo ustrezno motivirala tudi tiste z malo manj kondicijske pripravljenosti, da bodo zbrali moči ter uspešno in brez pretiranih naporov prekolesarili začrtano pot.

Od Štanjela kolesarimo proti naslednji vasici po imenu Kobjeglava, od koder nas pot zapelje neposredno do Komna, lahko pa zavijemo levo do naselja Hrušica, kjer boste v borovem gozdičku morebiti srečali kakšnega Hruševljana ali se ustavili pri cerkvi sv. Jožefa. Pot nadaljujemo proti Komnu, vasici, ki je bila prvič omenjena že leta 1247 in predstavlja  nekakšno prometno središče v okolici, prav tako pa tudi upravno in gospodarsko središče Komenskega Krasa.

Pot nadaljujemo v smeri Pliskovice, vasi, ki so ji nekateri včasih rekli tudi Pliskovica della Madona, saj naj bi se dekletom tod naokoli prikazovala mati Božja. Izpred cerkve sv. Tomaža, kjer se bohoti tudi mogočna lipa štiristoletnica, je krasen razgled na kraško pokrajino. Nadalje zavijemo proti Dutovljam, vasi v središču vinorodnega okoliša, ki je strnjena okoli cerkve sv. Jurija iz 15. stoletja, ki je bila nekoč tudi utrdba vitezov templjarjev.

V Dutovljah se obrnemo nazaj v smeri proti Štanjelu, na poti uživamo še v čudoviti pokrajini skozi vas Skopo, Kopriva ter mimo Kobdilja.

Rekreativno in raziskovalno kolesarjenje po krasnih vasicah Krasa nas zagotovo ne bo pustilo ravnodušnih – prepustimo se užitkom čudovite narave.


Tuesday 10. May 2016

Povezave: