DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > LEPOTA > Kozmetika za moške

Moški se emancipirajo


Kozmetika že dalj časa ni več samo stvar žensk. Čeprav sta za številne moške voda za po britju in milo edina kozmetika, pa želijo tudi moški ugajati, želijo izgledati vitalni, mlajši, lepši. Večna lepota niso več samo sanje žensk.

Lepotni ideali v zadnjih stoletjih so se drastično spremenili. V 17.in 18.stoletju so največ pomenili nekoliko »zavaljeni« moški, danes pa vsi težijo mišičatim gurujem. Časi, ko so bili moški ponosni na svoje gube in so lahko dišali po cigaretih in viskiju, so mimo. Moški danes morajo biti toliko samozavestni, da v drogerijah sami poiščejo izdelke in povprašajo za izdelke, ki odgovarjajo njihovem tipu kože. Mnogi že obiskujejo tudi kozmetične salone, predvsem za nego obraza. Povsem normalno pa je, da se moški zelo radi posvetijo kakšni wellness terapiji.

Včasih je bilo tudi praktično nepojmljivo, da bi si moški oblikovali obrvi, barvali lase, se brili še kje drugje kot samo po obrazu. Danes je vse to že praksa, uporabljajo negovalne kreme, losijoni …

Moška koža je debelejša in ima globlje pore. Moška koža tudi proizvaja dvakrat toliko loja kot ženska koža. Vzrok je moški hormon testosteron. S tem postane koža hitro mastna in tudi nečista. Moška koža je izpostavljena vsakodnevnemu britju. Res je tudi, da moška koža vsebuje več kolagena in maščobnih blazinic. S tem je bolj zaščitena in se počasneje stara kot koža žensk.

Če gre verjeti podatkom kozmetične industrije, potem posel z kozmetičnim programom za moške v zadnjih letih cveti. V zahodni Evropi je po nekaterih ocenah kozmetično »emancipiranih« moških preko 10%.

Foto: www.mdr.de


Monday 14. February 2011

Povezave: