DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po Sloveniji

Morje, reke, jezera


Ko ljudi vprašamo, zakaj potujejo na morje ali jezera, največkrat dobimo isti odgovor: je tako sproščujoče. Tiho valovanje morja ima zelo sproščujoč učinek. Telesu moramo ponuditi veliko lepega, da bo duša želela stanovati v njem.

Voda je življenje
Že v prazgodovini je voda pomenila tudi življenje. Prve naseldbine so bile zgrajene na vodi, daj jim je le-ta nudila tudi hrano. Povsod po svetu so ljudje naselili predvsem območja ob rekah. Najstarejše kulture so svoja središča postavila prav na ustju največjih rek, pa čeprav je to pomenilo veliko nevarnost poplav. Reke in jezera pomembno izoblikujejo pokrajino, pa čeprav pokrivajo le 0,5 odstotka zemeljske površine. Za primerjavo: morje pokriva 71% zemeljske oble. Reke so torej življenjski prostor, transportna pot in vir pitne vode v enem.

Zdravilno morje
Verjetno vsi poznate blagodejen občutek namakanja nog v morje, pogled v horizont morja in na peščene plaže. Morski klimi pa pripisujejo tudi izjemne zdravilne učinke – morje naj bi zdravilo številne bolezni zaradi majhnih nihanj temperature, vlažnega zraka, iglavcev …
Uporaba morske vode je del naravne metode zdravljenja imenovane talasoterapija. Že stari grki so v zdravilne in lepotne namene uporabljali morsko vodo, zdravilno mediteransko klimo, fango ali morsko blato in morsko sol. S toploto morske vode se izboljša krvni obtok, sprosti se mišična napetost in tako ublaži občutek bolečine. V vodi sila vzgona omogoča lažje izvajanje giba tudi vsem oslabelim mišicam.
Morska voda vsebuje vse elemente periodnega sistema. Te elemente s pomočjo sonca veže v zelo pomembne spojine - soli, med njimi tudi za nas zelo pomembno začimbo, oziroma prehrano - kuhinjsko sol (NaCl).

Aktivnosti v in na vodi
Vsaka, naj si bo morska, rečna ali jezerska, ima svoje čare. Včasih se pokaže zelo temperamentna, drugič spet zasanjana, Morje in jezera ponujajo cel kup možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, od deskanja, jadranja, potapljanja, plavanja, ribolova, vožnje s splavom in še in še.


Resnično se splača naslednje počitnice preživeti ob ali na vodi.


Thursday 24. December 2009

Povezave: