DOMOV >AKTUALNO
Foto: www.internationalwomensday.com/media

Foto: www.internationalwomensday.com/media

Mednarodni dan žena


Veliko je mednarodnih praznikov, ki jih bodisi uradno bodisi neuradno praznujemo tudi v Sloveniji, a se velikokrat dejanskega pomena le-teh (žal) ne zavedamo.

Mednarodni dan žena, ki ga velikokrat poimenujemo kar 8. marec, glede na koledarsko umeščenost, je na svetovni ravni posvečen ženskam. Korenine tega dne segajo že v obdobje okoli leta 1900, v čas industrializacije, ki je poskrbela za rast populacije ter vzpon radikalnih ideologij.

Tako so se v letu 1908 med ženskami začeli pojavljati nemiri in kritične debate, kampanje za spremembe pa so prerasle v protestni pohod (New York, ZDA), na katerem so ženske zahtevale krajše delovnike, boljše plačilo in volilno pravico.Med leti 1909 in 1913 so znotraj ZDA zadnjo nedeljo v februarju posvetili kot nacionalni dan žena.

Že leta 1910 je Clara Zetkin (vodja socialno demokratične stranke v Nemčiji) na mednarodni konferenci delovnih žena v Kopenhagnu na Danskem podala idejo o mednarodnem dnevu žena, ki jo je več kot 100 žensk iz 17 držav soglasno podprlo, kar je v prihajajočih letih rezultiralo v mednarodnem dnevu žena, kot ga poznamo danes. Na podlagi te ideje in prejete podpore so že leta 1911 ta dan (sicer 19. marca) počastile štiri države (Avstrija, Danska, Nemčija in Švica), pri čemer se je več kot milijon ljudi udeležilo različnih kampanj ob dnevu žena, v težnji po pravicah žensk do dela, volilne pravice in za odpravo diskriminacije.

Za "določitev" datuma, kot ga poznamo danes, je bilo "poskrbljeno" v letu 1917 v Rusiji, ko so ruske ženske pripravile protest, kot odziv na smrt preko dveh milijonov ruskih vojakov med prvo svetovno vojno. Po večdnevnem trajanju so vendarle dosegle, da jim je bila podeljena volilna pravica. Začetni datum, 23. februar, je po takrat uporabljanem Julijanskem koledarju namreč predstavljal 8. marec po Gregorjanskem koledarju, ki so ga uporabljali drugod, izven Rusije.

Dan žena je tako na mednarodni ravni posvečen ženskam že vse od začetka 20. stoletja. Tudi v Sloveniji ga praznujemo že leta, pri čemer se vsako leto znova poklonimo ženskam, ženam, dekletom, mamam, babicam ... Vsekakor je potrebno priznati, da ženske v sodobni družbi sočasno prevzemajo ogromno različnih vlog, katerim so kos z neizmerno uspešnostjo in požrtvovalnostjo. Tako si vsekakor zaslužijo tudi mednarodno priznanje, ki naj bi ga poleg spomina na zgodovinsko ozadje mednarodni dan žena podeljeval ženskam širom sveta.

Tako kot ob mnogih drugih praznikih, ki pod vplivom globalnih razsežnosti sodobnega načina življenja vse prevečkrat pridobijo priokus komercializacije in morda ponekod izzvenijo v povsem drugačnih zvokih glede na zaželeno, je tudi mednarodni dan žena posvečen predvsem izkazovanju spoštovanja do žensk. A naj bo to zaznavno vsak dan in traja vseh 365 dni v letu.

Vir: www.internationalwomensday.com


Thursday 03. March 2011

Povezave: