DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > WELLNESS

Masažna olja


Enega izmed boljših načinov predstavlja masaža, ki izboljšuje človekovo duševno počutje, dvigne samozaupanje ter omogoča pomiritev in sprostitev.

Masaža je najboljša antistresna terapija in blaži bolečine, lahko pa jo uporabljamo tudi za izboljšanje mišičnega tonusa, razstrupljanje telesa po telesni vadbi, za krepitev hrustanca, ligamentov in sklepnih ovojnic ter za izboljšavo mobilnosti mišic.

V sodobnem svetu, kjer se nenehno soočamo s stresnimi trenutki, je povsem logično, da čutimo potrebo po sprostitvi in verjetno ni najboljšega načina kot masaža. Le-ta  izboljšuje človekovo duševno počutje, dvigne samozaupanje in omogoča pomiritev in sprostitev. Je najboljša antistresna terapija in blaži bolečine, lahko pa jo uporabljamo tudi za izboljšanje mišičnega tonusa, razstrupljanje telesa po telesni vadbi, za krepitev hrustanca, ligamentov in sklepnih ovojnic ter za izboljšavo mobilnosti mišic.

Masaža s svojimi blagodejnimi učinki na telo predstavlja starodavno prakso. Prvič je bila omenjena v neki kitajski knjigi okrog leta 2700 pred našim štetjem z naslednjimi besedami: »Zgodnje jutranje gladenje z dlanjo po prespani noči, ko je kri spočita in počutje sproščeno, varuje pred prehladom, ohranja organe voljne in preprečuje manjše bolezenske težave.«

Tehnike masiranja pa so se v tej dolgi zgodovini razvijale, dopolnjevale, postajale vedno bolj dovršene in popolne. A vselej je o masiranju veljalo enotno mnenje o njegovih dobrodejnih in blagodejnih učinkih na telo, pa tudi o dobrodejnih in blagodejnih učinkih eteričnih olj, ki jih skozi stoletja dodajali masažnim oljem.

Tako je nastalo veliko različnih vrst masažnih olj. Sivka, rožmarin, črni poper, ingver, marelica, evkaliptus, krvomočnica … To je samo nekaj rastlin, iz katerih pridobivamo eterična olja, vsebovana v masažnih ploščicah in masažnih oljih, ki so, odvisno od uporabljenega eteričnega olja, lahko različnih barv, vonjev in namebnosti.

Od eteričnih olj je torej tudi odvisen namen masažnega olja ali masažne ploščice ter blagodejnih učinkov masaže na telo: lajšanje bolečin ob menstruaciji, sprostitev in pomiritev, nižanje krvnega pritiska, lajšanje bolečine v mišicah, odpravljaje nespečnosti ipd. Nosečnicam v prvem trimesečju nosečnosti in dojenčkom je uporaba masažnih pripravkov z eteričnimi olji odsvetovana, saj imajo eterična olja lahko nanje negativne učinke. Vsekakor pa je masaža zelo dobrodošla za nosečnice: pripomore k elastičnosti kože, pomaga pri preprečevanju nastanka strij, lajšanju bolečin v križu, preprečevanju zastoja limfe v telesu in ohlapnosti kože po porodu.

Z uporabo masažnih olj skrbimo za našo kožo in hkrati ostajamo v stiku z naravo in rastlinami. S pravilno uporabo, izboljšujemo kakovost svojega življenja, saj nam pomagajo pri sprostitvi, lajšanju stresa in napetosti, sproščanju mišic, izboljšanju našega spanca in nam skupaj z vsem tem še omogočajo čustveno in hormonsko ravnovesje.

Danes masažno olje ni več razkošje, temveč nuja, ki nam ponuja same koristi in ga je možno kupiti po razumnih cenah. Masažne ploščice in masažna olja znamke Raw Gaia so popolnoma naravna in presna. So tudi strokovno zasnovana in vsebujejo eterična olja v pravilnem razmerju ter niansi, zato so primerna tako za vsakodnevno domačo uporabo kot tudi v terapevtske namene. Narejena so iz organskih hladno stiskanih terapevtskih sestavin najvišje kakovosti. Masažno olje lahko uporabimo tudi kot dodatek h kopeli ali pa v gorilniku za olja.

Foto in tekst: www.planetbio.si


Sunday 31. January 2010

Povezave: