DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > WELLNESS

Masaža najstarejša in najprijetnejša pot do zdravja


Masaža je najbrž najstarejša in najpreprostejša oblika zdravljenja ter tudi eden od najlažjih načinov za pridobivanje in ohranjanje trdnega zdravja. Ima zelo bogato in več tisoč let staro zgodovino, skozi katero so jo uporabljale prav vse kulture. Prvi zapisi o masaži so nastali v času kitajskega cesarja Huang-Tija (okrog leta 2700 p. n. š.), sicer pa je masaža kot oblika preprecevanja in zdravljenja različnih težav, bolezni in poškodb pogosto omenjena tudi v indijski, starogrški, egipčanski in rimski literaturi.

Masaža je dotik, vrednost dotika pa je neizmerna.

Dotik nam pomeni nekaj tako naravnega, da bi brez njega hitro postali depresivni in razdražljivi. Občutek dotika je najbrž naše najbolj prvotno občutenje. Čeprav dotik potrebujemo vsi, saj nam daje občutek varnosti in topline, smo pri medsebojnem dotikanju žal še vedno precej obotavljivi. In ravno masaža je tista, ki tabuje ukinja, ljudem pa omogoča neovirano sprejemanje dotika.

Masaža temeljito učinkuje na zdravje človeka. Osnovno delovanje masaže lahko razdelimo na dve komponenti: na fizično, ki ugodno vpliva na kožo, mišice, živčevje, presnovo, krvni obtok, limfni sistem in sklepe, ter na psihično, ki predstavlja sprostitev uma in duha.

Za učinkovitost masaže je ključnega pomena poznavanje indikacij in kontraindikacij. Masaža je kontraindicirana (se torej ne izvaja) pri vseh vnetjih, kožnih boleznih, oteklinah, svežih ranah, zlomih kosti, tumorjih, bolečinah in krčih v mišicah.

Kakšni so učinki masaže?

Prvič: Izboljša stanje kože.
Masaža izredno pozitivno vpliva na kožo. Zaradi stimuliranja žlez lojnic se izboljšajo stanje kože, njen relief in barva. Poviša se tudi toplota kože, kar pospeši dovajanje dodatnih hranil, to pa prispeva k bistveno boljšemu in lepšemu stanju kože.

Drugič: Zelo ugodno vpliva na vezivna tkiva ter mišični in skeletni sistem.
Celulit je posebno stanje vezivnega podkožnega tkiva. Ključnega pomena za odstranjevanje toksičnih produktov, ki se nalagajo v maščobnih celicah, je dober pretok krvi. Kljub številnim sodobnim aparatom ostaja ročna masaža najučinkovitejši način odpravljanja celulita. Globoka masaža odstranjuje prirastke in preureja brazgotino. Pomaga pri vzpostavitvi normalnih, nebolečih gibov prizadetega sklepa, kadar je gibanje ovirano zaradi adhezij ali brazgotin v področju sklepa.

Z masažo se povečuje dovajanje hranil, kot so dušik, žveplo in fosfor, v kosti. Najučinkovitejša je, ko se izvaja lokalno pri stabilnih zlomih kosti (to so zlomi, ki so se primerno zacelili, pacient ne potrebuje več mavca in zato lahko začne z rehabilitacijskim procesom). Ko je kost zlomljena, telo tvori na mestu zloma mrežo novih krvnih žil. Čeprav natančnega mehanizma še ne poznamo, je videti, da lokalna masaža privede do povečanja lokalnega krvnega pretoka okrog zloma, zato kalus pospešeno nastaja in celjenje je hitrejše.

Vpliv masaže na mišični sistem pa se kaže tako, da se mišica krči in mišična otrdelost se zmanjša zaradi neposrednega pritiska na mišico, ki je v krču, ter zaradi draženja mišičnega vretena, ki je povezano s centralnim živcnim sistemom in mu pošilja informacije o dolžini mišičnih vlaken.

Pomembna je tudi povečana prekrvavitev mišic med masažo. S povečanjem pretoka se poveča tudi količina razpoložljivega kisika in hranil v mišici. Masaža pospešuje odstranjevanje stranskih produktov metabolizma (mlečna kislina – laktat), kar seveda še dodatno izboljša stanje mišice
in zmanjša mišicne bolečine, ki se pojavijo po vadbi.

Tako vzdržujemo mišice v najboljšem stanju fleksibilnosti in vitalnosti, pospešujemo okrevanje mišic in poskrbimo, da so popolnoma pripravljene na nove napore.

Tretjič: Vpliva na živčni sistem in zmanjšuje bolečino.
Masaža pospešuje sproščanje živčnih prenašalcev, ki zmanjšujejo bolečino – masaža vsrka bolečino, ker posega v proces prenašanja bolečinskih dražljajev, ki vstopajo v hrbtenjačo. Stimulira tudi parasimpatični avtonomni živčni sistem ter povzroča relaksacijo in zmanjšuje nespečnost.
Med masažo se zniža raven stresnih hormonov.

Četrtič: Ugodno vpliva na kardiovaskularni sistem.
Hitra in intenzivna masaža pospeši venski priliv v srce, torej vpliva tudi na kardiovaskularni sistem. Ker je pretok krvi povečan, se izboljšata dostava hranil in kisika tkivom ter odplavljanje odpadnih produktov. Krvni tlak se začasno zniža zaradi razširitve ven.

Petič: Izboljšuje limfni pretok.
Pospeši pretok po limfnem sistemu in tako pomaga pri odplavljanju stranskih produktov metabolizma in bakterij.

Šestič: Blagodejno vpliva na človeški imunski sistem.
Prisotnost celic ubijalk in njihova aktivnost se pri masaži močno povečata.

Sedmič: Upočasni frekvenco dihanja.
Mehanično mehčanje in izločanje sluzi v dihalih se ob uporabi ritmično izmenjevalnega pritiska
povečata. S sproščanjem otrdele dihalne muskulature lahko do določene mere povečamo tudi
vitalno kapaciteto in pljučno funkcijo.

Osmič: Vpliva na pre bavila – zmanjšuje napihnjenost.
Z masažo pospešujemo aktivnosti v debelem črevesu ter tako odpravljamo kolike in napihnjenost v črevesju. Pomaga lahko tudi pri čišcenju kolona in je zato koristna proti zaprtju, pri čemer morajo masažni gibi slediti poteku normalne peristaltike.

Devetič: Pripomore k boljšemu delovanju ledvic.
Masaža trebuha povečuje izločanje seča z aktivacijo kapilar in z blagodejnim učinkom na limfatični pretok (poveča limfno drenažo). Zato je več "tekočine" na voljo za filtracijo v ledvicah.

Desetič: Deluje prečišcevalno.
Masaža pospešuje odstranjevanje dušika, anorganskega fosforja in natrijevega klorida. Količina teh substanc v urinu se po masaži dokazano poveča.

Pogled na masažo – s strani maserja
»Maser mora biti predvsem zelo odprt – odprt, da lahko sprejme človeka takšnega, kot je. Da začuti, kaj potrebuje – in ga ne poskuša spreminjati, da zna brati govorico njegovega telesa. Biti mora profesionalen, brez predsodkov, svoje osebne težave pušča doma. Menim, da maser postane resnicno dober, ko obvlada različne tehnike, neprecenljivo izkušnjo pa pomeni tudi delo v zdraviliškem delu – na področju masiranja kot dela procesa rehabilitacije zaradi različnih bolezni in poškodb. Tam res dobiš občutek za ljudi in njihove potrebe.
Različne masažne tehnike in prijemi omogočajo dovršene oblike manipuliranja posameznih delov telesa. Vendar na masažo ne pridejo posamezni deli telesa, temveč celota. Celota, ki sestoji iz več kot posameznih delov. Naj bo tehnika, izvedena na posameznih delih telesa, še tako dobra, pa ni nujno, da se dotakne tudi tistega, kar v telesu je. Dober maser vodi klienta s pomočjo kakovosti občutkov in občutljivosti dotika. Na ta način se povežeta in »sledita« drug drugemu.«

Dejan Jelen, wellness mentor v Thermani Laško


Bogata ponudba masaž v Thermani Laško

Ponudbo masaž v Wellness Parku Laško preverite na www.thermana.si in na recepciji Wellness Spa
Centra na telefonu 03 423 20 40 ali na 080 81 19. Naročite lahko tudi predstavitveno brošuro.

Ponudbo masaž v Zdravilišcu Laško pa na www.thermana.si in na recepciji Centra zdravja in lepote na telefonu 03 734 57 70 ali na 080 81 19.


Wednesday 14. July 2010

Povezave: