DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Sladice

Marmelada iz jagod


Čas je pravšnji, da si privoščimo jagode ter jih zajamemo z veliko žlico, še posebej, če smo pridelali dobro letino. Poleg uživanja svežih jagod jih lahko tudi vkuhamo v marmelado - da bo spomin nanje lahko bolj živ tudi v bolj mrzlih dneh, izven glavne sezone.

Recept iz domače kuhinje je precej preprost, enostaven, hiter in učinkovit.Tako potrebujemo naslednje sestavine:
* 1000 g slastnih, zrelih jagod
* 500 do 1000 g sladkorja
* vanili sladkor
* zmes za strditev (npr. Želin)

Jagode očistimo in operemo. Če želimo, da bo naša marmelada vsebovala večje koščke (džem), jagode pretlačimo ali pa semeljemo zelo na grobo. Če želimo gladko zmes, jagode v mešalniku semeljemo tako, da dobimo tekočo kašo.

V tako pripravljeno osnovo vmešamo sladkor - količino določimo poljubno, odvisno od želene sladkosti marmelade. Zmes zelo dobro premešamo, nato posodo postavimo nad ogenj ter tekom kuhanja vseskozi mešamo s kuhalnico, da se nam masa ne sprime.

Od sladkorja, ki smo ga dodali jagodni kaši, smo pred tem morali odvzeti nekaj žlic (odvisno od navodil zmesi za strditev). Ta odvzeti sladkor primešamo v zmes za strditev in se držimo konkretnih navodil na vrečici. Tako pripravljeno zmes med vkuhavanjem vmešamo v zmes jagod in sladkorja, ki se nam je nad ognjem že lepo razvila v vedno bolj gosto zmes.

Marmelado vkuhavamo do vretja oz. pustimo, da nekaj časa vre pri zmerni temperaturi, pri čemer vseskozi mešamo s kuhalnico. V kolikor se nam med vkuhavanjem pojavljajo pene, jih odstranimo in po želji zavržemo.

Še z vročo marmelado napolnimo kozarce, ki smo jih predhodno segreli oz. vsaj posušili do suhega, ter jih z ustreznim pokrovom dobro zapremo. Priporočljivo je, da se marmlada ohlaja počasi - še toplo lahko pokrijemo s krpo, brisačo ali drugim pokrivalom, ki ga odstranimo šele naslednje jutro.

Pa dober tek!


ponedeljek 30. maj 2011

Povezave: