DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Majada, iraška hči


Avtorica: Jean Sasson. Prevod: Irena Levičar.
Založba: Učila. Leto izdaje: 2006.

Gre za izpoved ženske, ki je preživela mučenje v ječah Sadama Huseina, kot pravi podnaslov knjige, ki je izšla v zbirki Žepna knjiga in katero je v sloveščino prevedla Irena Levičar.

»Majada, iraška hči je zgodba Majade al Askari, priznane bagdadske novinarke, ki jo je lepega dne aretirala iraška tajna policija mokabarat. Ne da bi vedela zakaj, je ločenka z dvema otrokoma pristala v Baladijatu, zloglasni ječi Sadama Huseina. Pred ostudnim mučenjem sadističnih stražarjev je ni obranilo ne njeno družinsko ime – izhajala je iz aristokratske družine, ki je v preteklosti imela pomembno vlogo pri ustvarjanju iraške zgodovine – ne medijska prepoznavnost, ne osebno poznanstvo s Sadamom Huseinom.

Knjiga opisuje, kaj se je za štirimi stenami dogajalo z njo in njenimi sizapornicami, kako je preživela, znova srečala svoja otroka in nenazadnje končno pobegnila iz svoje ljubljene domovine, Iraka; dežele, ki je nastala na ozemlju starodavne Mezopotamije, in dežele, ki se je pod diktaturo Sadama Huseina spremenila v pekel.

Pretresljiv vpogled v iraški pekel, radikalno drugačen od tega, kar nam ponujajo poročila.«

 


četrtek 24. december 2009

Povezave: