DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Liči


Liči prihaja s Kitajske, kjer ga gojijo že več tisoč let.

Liči raste na drevesih, ki so lahko velika okrog 10 metrov. Potrebuje visoke temperature in vlago. Plodovi ličij rastejo v latih po 20 do 20 ličijev. Eno drevo da leto tudi do 200 kg plodov. Ličijevi sadeži so jajčaste oblike in veliki do 4 cm. Njihova lupina je groba in hrapava, ponavadi roza ali rdeče barve.  Ko se lupina posuši postane rjavkaste barve. Lupino odstranimo podobno kot pri kuhanem jajcu ter pojemo meso vse do koščice. Pod to lupino, ki se enostavno odstrani, pa se nahaja želeju podobno, belo sočno meso. Sadež je sladko-kislega okusa in včasih spominja na muškat. Velika koščica na sredini je neužitna.

V trgovini bodimo pozorni, da izbiramo rdeče sadeže. Zelenkasti namreč še niso zreli, rjavi pa so že prezreli. Ker se liči hitro izsuši, ga kupujte v manjših količinah in še svežega pojejte. Sadeže lahko skladiščimo do enega tedna pri temperaturi okrog 10 stopinj Celzija. Nikakor ga ne hranimo v plastični vrečki.

Liči je lahko uporaben tudi kot dodatek sadnim solatam. Na Kitajskem ga uporabljajo pri omakah mesnih, ribjih in perutninskih jedi.

Liči vsebuje veliko ogljikovih hidratov, pomembne minerale (kalcij, fosfor, kalij in magnezij), 100 g sadeža pa do 60 mg vitamina C.

Liči je torej zanimiva dopolnitev sadnega jedilnika med decembrom in marcem.


Monday 14. December 2015

Povezave: