DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Lepo in užitno z roko v roki


Za dišeče poletno vzdušje ne potrebujemo velikega vrta. Dišavnice in zelišča zadnja leta sadimo v lonce, ki najdejo svoje mesto na še tako majhnem sončnem mestnem balkonu ali na prostorni terasi in dvorišču.

Zanimivo, rastline, bogate z eteričnimi olji, navdušijo celo tiste, ki jim bahaško cvetje ne pomeni veliko. Ob dišečih in uporabnih, pogosto pa tudi barvitih listih in plodovih prav nihče ne ostane ravnodušen. Pa poznate okenske in balkonske rastline, ki niso le lepe, marveč tudi užitne? To so: artičoka, bazilika, citronka, citronska trava, dišeča pelargonija, indijanska meta, jabolčna meta, kapucinka, nagelj, origano, perila ali črna kopriva, salvija, sladki krompir – batate, timijan in zajčja deteljica. Novejšega izvora so plodovke: lončni paradižnik, paprika, malancani in kumare. V zadnjem času lahko kupimo tudi cepljene sadike vseh naštetih rastlin, ki v prostornih loncih odlično uspevajo in bogato rodijo.

In s katerimi čutili se odločamo za balkonske rastline? Rastline občudujemo, čudimo se njihovim prelepim cvetovom, strmimo nad njihovo hitro rastjo. Jih kdaj tudi povohate? Največkrat nimajo hudo izrazitega vonja. A k sreči dišijo številne rastline, ki jih posadimo v sklede, obešanke in korita.

Okuse zelišč, ki jih gojimo v loncih, prav gotovo poznate. Z baziliko, citronko, jabolčno in indijansko meto, origanom in odišavimo tako zasaditve kot tudi jedi.
Zanimiva cvetoča popestritev »užitnih« zasaditev sta rumena zajčja deteljica in kapucinka. Slednjo že več kot 300 let gojimo v okrasne namene. Vedno bolj pa se zavedamo tudi njenega zdravilnega antibiotičnega delovanja. Pri kapucinki so užitni tako listi, cvetovi kot tudi plodovi. Na balkone sadimo le sorte, razmnožene s potaknjenci.

Zelišča in dišavnice sodijo med trpežne in zdrave rastline. Sadimo jih v kvalitetno zemljo in jih redno oskrbujemo. Ob nakupu se podučimo, katere rastline bodo prezimile na prostem. Nekatere je vredno prezimiti tudi v stanovanju. Piko na i vsake dišeče zasaditve pa dajo dobre sklede. In kako jih izberemo?
- Morajo nam biti všeč že na prvi pogled. 
- Dobro pretehtamo, če material, iz katerega so izdelane, sodi v naše okolje. Se bodo ujemale s skledami, ki jih že imamo?
- Preverimo, če ima vtisnjen znak, ki predstavlja snežinko. To je namreč zagotovilo, da bo skleda »preživela« zimo. Če pa nameravamo saditi le poletne rastline, tovrstnih omejitev ni. 
- Pomembna je tudi velikost. Vsi modeli so običajno različno široki. Če rastlin ne bomo utegnili oskrbovati redno, kupimo večjo in globljo skledo, v nasprotnem primeru bomo vanjo lahko posadili le najbolj trpežne rože. 
- Še ena malenkost: teža sklede. Pomislite na nosilnost balkona, terase ter na prestavljanje.
- Veliko preglavic nam lahko povzroči iskanje ustreznega podstavka, ki mora biti iz enakega materiala kot skleda. A verjemite, splača se potruditi.

Strokovnjaki Kluba Gaia

 

Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com


Wednesday 03. August 2016

Povezave: