DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Lep izgled hiše se začne na vrtu


Ne glede kako majhen vrtiček imamo, lahko na njem ustvarimo čudovito zeleno oazo in uresničimo skoraj vse svoje želje. Lahko si ustvarimo skalnjak, senčni kotiček s kisloljubimi rastlinami ali postavimo pergolo z vzpenjavkami in vinsko trto… Če pa vrtička nimamo, si lahko zeleni kotiček ustvarimo kar na balkonu ali terasi.

Balkonske in okenske rastline
Balkonske rastline so v tem času že prava paša za oči, da bodo ostale lepe, pa jih je potrebno redno dognojevati s tekočim gnojilom na osnovi alg, ki je za večjo odpornost rastlin obogateno z vitamini. Pozorni bodimo tudi na zalivanje, saj veliko rastlin propade ravno zaradi preobilnega in pogostega zalivanja. Najbolje je  izbrati korita, ki imajo dvojno dno, na dnu pa zbiralnik ali rezervoar za vodo. Če se je zaradi preobilnega zalivanja koreninska gniloba že pojavila, rastline rešujemo s sredstvom proti koreninski gnilobi. V tem obdobju se na lepoticah velikokrat pojavi tudi plutavost, fiziološka bolezen rastlin, ki jo prepoznamo kot plutaste krastice na listih. bolezen preprečujemo tako, da rastline zalivamo z vodo, ogreto na zunanjo temperaturo. Pri tem pazimo, da je ne zalivamo po listih in da pregretih rastlin ne dobi dež. Plutavost včasih povzročajo tudi tripsi. Te majhne škodljivce zatiramo s škropljenjem z insekticidom na osnovi naravnega piretrina.

Rože so boleznim najbolj izpostavljene ob deževnih dneh. Da bi vpliv vremena preprečili, jih ščitimo s škrropljenjem z naravnim fungicidom na osnovi sojinega lecitina. Oblogo sojinega lecitina obnovimo na 10 dni in po vsakem dežju.

Okrasni vrt
Junija se na okrasnem vrtu košatijo vrtnice, ki v tem času najobilneje cvetijo. Po cvetenju jih še enkrat pogojimo s specialnim gnojilom za vrtnice, če pa bodo cvetele večkrat, jim odcvetele cvetove porežemo nad prvimi zdravimi listi. Grmičastim vrtnicam, ki ponavadi cvetijo le enkrat, cvetov ne odstranjujemo, da bodo lahko jeseni nastavile bleščeče plodove. Če režemo cvetove za šopke, odrežemo steblo tako, da so na peclju s cvetom največ trije listi ali popki.
V tem času lahko oblikujemo žive meje iz pušpana, gloga, kaline ali ligustra, drena in ameriškega kleka. Oblikovane žive meje režemo konec junija. Poleti bodo na takih mejah zrasli le še kratki poganjki, zato se bo oblika ohranila. Sredi junija vse okrasne grmovnice in trajnice še zadnjič pognojimo s specialnim gnojilom za okrasne rastline.

Ob koncu junija lahko po potrebi obrežemo tudi velika drevesa, kot so lipa, breza, hrast, javor in gaber. Drevesa v tem času oblikujemo, osvetljujemo krošnjo in izrezujemo odvečne veje. Rane premažemo z cepilno smolo. Okrasnim vzpenjavkam redno privezujemo nove poganjke in odstranjujemo ovenele cvetove.

Cvetenje trajnic in enoletnic podaljšamo tako, da redno odstranjujemo odcvetele cvetove. Ostrožnike in lupine po glavnem cvetenju močno obrežemo, da potem še enkrat odženejo in zacvetijo. Oleandre redno pregledujemo in če opazimo kaparja, poškropimo z naravnim akaricidom na osnovi ogrščičnega olja.
Če se pojavijo nevihte z močnim neurjem, lahko škodo močno zmanjšamo, če visoko rastoče rastline pravočasno privežemo k opori in jih s tem zaščitimo. Tako lahko v precejšnji meri rešimo ostrožnike, marjetice, visoke plamenke in dalije.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

 

Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Tuesday 04. June 2013

Povezave: