DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Leča in čičerika, pozabljeni stročnici


Jedi iz stročnic so lahko prebavljiva in okusna hrana. Med tistimi, ki se žal premalokrat znajdejo na naših jedilnikih, sta leča in čičerika. Obe sta priljubljeni predvsem med vegetarijanci, saj vsebujeta veliko beljakovin, ki nadomeščajo meso. Ker tudi pridelava teh dveh vrst stročnic ni zahtevna, bi ju lahko vsakdo imel na svojem vrtu.

Leča
Leča je ena izmed prvih rastlin, ki jih je človek začel gojiti. Vsebuje veliko beljakovin, ogljikovih hidratov, železo in fosfor. Je enoletna rastlina, ki razvije plitek koreninski sistem. Ker je razmeroma skromna rastlina, dobro uspeva tudi v slabših tleh, kjer daje celo večji pridelek kot na primer grah.

Lečo sejemo sredi aprila in do konca maja v zemljišče, ki smo ga pognojili z organskim gnojilom. Seme posejemo na razdaljo 40 x 10 cm. Pridelke pobiramo od konca julija do konca septembra, odvisno od sorte leče. Posevek leče oskrbujemo podobno kot ostale vrtnine; z okopavanjem in namakanjem. Pri slednjem moramo biti še posebno pazljivi, saj ne prenese  stoječe vode. Med škodljivci naredijo največ škode polži, proti katerim nastavimo vabo prto polžem.

Čičerika
Pri nas čičeriko pridelujemo predvsem na Primorskem, saj zahteva veliko toplote. Je enoletna rastlina in zraste od 20 do 80 cm visoko. Zanimivo je, da ne potrebuje veliko vlage, jutranja rosa in redke padavine ji popolnoma zadostujejo.

Pridelovanje
Zemljišče preorjemo od 20 do 30 cm globoko. Tlom nato dodamo organsko gnojilo. Ko se zemlja ogreje (od sredine aprila do konca maja), sejemo čičeriko v medvrstnem razmaku 40–50 cm, v vrsti pa z razmakom 2–5 cm. Čičeriki ustreza dobro osončeno mesto ter veliko toplote. Cveti poleti, ko je svetli del dneva daljši od dvanajst ur. Zelo dobro uspeva na peščenih tleh, ker dobro prepuščajo vodo. Tudi na slabši zemlji daje pridelek, vendar moramo poskrbeti, da je zemljišče drenirano, da se na njem ne zadržuje voda. Tako kot vse druge stročnice lahko tudi čičeriko šele po treh letih spet sejemo na isto poljino. Ko jo septembra oberemo, lahko za njo sadimo zimski česen ali sejemo motovilec ter zimsko špinačo.


Iz arhiva Kluba Gaia


Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na
gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .

Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com. Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Wednesday 04. July 2012

Povezave: