DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Laktozna intoleranca


Ste tudi vi med tistimi, ki imajo težave s prebavo določene hrane? Vas pogosto mučijo trebušni krči, napenjanje in vetrovi ali druge podobne prebavne motnje? Veliko ljudi, ki se srečuje s takšnimi tegobami, po dolgotrajnem in neuspešnem ugotavljanju, kaj bi lahko predstavljalo vir vseh naštetih težav, morda pomisli tudi na mleko in mlečne izdelke.

Precej pogosta, a kljub temu velikokrat prezrta, je presnovna motnja, imenovana laktozna intoleranca. Gre za preobčutljivost na laktozo – naravni sladkor, ki ga je moč najti v mleku in drugih mlečnih izdelkih. Pojavi se lahko bodisi že pri dojenčkih, kot prirojena, bodisi kasneje pri odraslem. V slednjem primeru lahko nastane kot posledica črevesnih bolezni, strupov, zdravljenj z določenimi zdravili, operacij na črevesju in nekaterih drugih dejavnikov.

V takšnih primerih pa pravzaprav ne gre preprosto za alergijo na mleko in mlečne izdelke. Poenostavljeno povedano gre pri laktozni intoleranci za motnje pri delovanju encima laktaza, ki igra pomembno vlogo pri metabolizmu laktoze, zaradi česar ima prizadeti s prebavo laktoze težave. Možno je tudi, da je navedeni encim laktaza v prebavnem traktu povsem odsoten.

Encim laktaza namreč v črevesju praviloma razgrajuje laktozo v manj kompleksne sladkorje, katerih prehod skozi črevesno steno v kri je bistveno bolj enostaven. Ob motnjah oziroma odsotnosti encima laktaza tako laktoza ni pravilno prebavljena in v črevesju povzroča težave.

Ali je za naše težave dejansko kriva laktozna intoleranca, je možno ugotavljati s pomočjo testov DNK, ki pokažejo ali je aktivnost laktaze dejansko zmanjšana.

Več informacij o omenjeni tegobi lahko preberete še tudi na naslednjih spletnih povezavah: www.brezlaktoze.si, www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1679,
www.alpskomleko.si/dobro_je_vedeti/laktozna_intoleranca/kaj_je_laktozna_intoleranca


Tuesday 05. February 2013

Povezave: