DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Krčne žile


Tegobe, ki jih s seboj prinašajo obolenja ožilja, so tudi krčne žile. Te se še posebej pogosteje pojavljajo pri ženskah, kot pa pri moških. Dodatni dejavniki tveganja so še lahko: starost, obolenja v družini, pretežno stoječi ali sedeči položaji (še posebej sedenje s prekrižanimi nogami), povišana telesna teža, lahko tudi vplivi hormonov ipd.

Zakaj pride do krčnih žil
Krčne žile se praviloma pojavljajo na nogah. V površinskih venah nog, kjer kri s pomočjo zaklopk teče proti srcu, je krvni tlak praviloma nizek. S pomočjo zaklopk, ki se nahajajo v venah, je njihovo delovanje olajšano, dotok krvi proti srcu pa pravilen. Ob motnjah delovanja teh zaklopk se lahko pojavljajo krčne žile, ki na površini kože nog vidno izstopajo.

V izogib krčnim žilam

Privoščimo si čim več gibanja, svojim zmožnostim primerno, a izkoristimo čim več priložnosti, ki se nam ponujajo za sprehode, telovadbo, hitro hojo, ples, zmerni tek ali kolesarjenje, plavanje ali zgolj za preprosto gibanje z nogami.

Ozavestimo svojo držo, skušajmo se izogibati preveč dolgotrajnemu stanju, prav tako pa tudi sedenju, še posebno s prekrižanimi nogami.

Med ležanjem oz. spanjem lahko noge podložimo, s čimer lahko spodbudimo tok krvi skozi vene proti srcu.

Izogibajmo se pretiranemu izpostavljanju soncu, vroči vodi, solariju, savni ipd., svojim nogam pa omogočimo tudi hlad, ki bo vene skrčil – hoja po mrzli vodi, prhanje in osvežitev nog s hladno vodo navzgor vse od gležnjev.

Pomaga nam lahko tudi masaža nog, nezanemarljiva pa niso niti oblačila, ki naj ne bodo preveč tesna, niti obutev, ki naj ne bo previsoka.

Zdravniška pomoč
Ko začutimo katerega od značilnih simptomov, zlasti utrujene, težke noge ali če se pojavijo otekline, se napotimo k svojemu zdravniku, ki nas bo po potrditvi težav napotil k specialistu, za kar potrebujemo ustrezno napotnico. Sicer pa se kot najpogostejši načini zdravljenja se uporabljajo kompresijsko zdravljenje, sklerozacija ven, kirurške metode ali pa zdravljenje z zdravili.

Alternativa
Malo za šalo, malo za res … Kutina naj bi imela pozitivne učinke oz. ugodne vplive in je bojda priporočljiva zoper krvnožilna obolenja, prav tako pa tudi zoper bolezni srca, in sicer v kateri koli obliki, torej bodisi sveža, bodisi pečena ali kuhana, prav tako pa tudi njeni produkti v smislu marmelade, kompota, sirupov …


Monday 18. March 2013

Povezave: