DOMOV >AKTUALNO

Kravji bal v Bohinju


Kravji bal je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let prejšnjega stoletja predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo" - vse kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini.

V Bohinju bo veselo že v petek, 17. septembra, ko vas vabimo na Planšarski dan. Začel se bo ob 16.00 uri z ogledom Bohinjske sirarne, nadaljeval pa v Oplenovi hiši v Studorju, kjer si boste lahko ogledali in prisluhnili Srenjskim predicam, ki bodo prikazale staro obrt in vaške skeče. Poskusili boste lahko domače maslo ali odličen sir. V sodelovanju z Muzeji v Bohinju bo poskrbljeno za brezplačen voden ogled Planšarskega muzeja.

V soboto, 18. septembra  vabimo na drugi rekreativni kolesarski maraton v Bohinju. Daljša proga ima cca 60 km, krajša pa cca 30 km. Za vse spremljevalce bo  organiziran pohod k slapu Savica. Na progi organizator zagotavlja postanke. Štart daljšega maratona je ob 9.30. Prijave sprejemamo od 07.00 zjuraj.

Tradicionalni Kravji bal pa se prične v nedeljo, 19. septembra ob 10.00 uri na prireditvenem prostoru v Ukancu. V bogatem spremljevalnem programu bodo nastopili: odrasla in otroška Folklorna skupina Bohinj, Folklorna skupina KUD Triglav Srednja vas, Godba Bohinj, citrarka Tjaša Repinc, ljudski pevci iz Repišča v Halozah, ljudski pevci s Telč in Poljanski orgličarji. Za celodnevno zabavo bo skrbel ansambel Gregorji, za popestritev skupina Disco kreiners, za humor pa Kondi Pižorn. Za parkiranje bo poskrbljeno.

Več informacij o dogajanju v Bohinju najdete na  www.bohinj-info.com/kravjibal


Thursday 09. September 2010

Povezave: