DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Kompostiranje


Gre za naraven način produkcije naravnega organskega gnojila iz kuhinjskih odpadkov in odpadkov iz zelenjavnega vrta. Z dodajanjem naravnih snovi zemlji, kar kompost gotovo je, rastlinam omogočamo, da same črpajo iz tal tisto, kar potrebujejo.

Kompostni kup ali zabojnik mora stati na mestu, kjer temperatura ne pade pod 15 stopinj celzija, saj se mora neprestano vršiti proces razkrajanja mikroorganizmov.Material dodan kompostu mora biti čim bolj raznovrsten, da je kakovost organske prsti čim višja.

Na kup lahko zbiramo:

* vrtne in kuhinjske odpadke (zelenjave, sadja, jajčne lupine ......). Kuhane ostanke iz kuhinje ne uporabljamo, ker pritegnejo škodljivce.
* vrtni plevel brez semen - pred cvetenjem
* ovenelo cvetje, odcvetele lončnice, narezana zelišča (ne pelina)
* slama, praprot, stelja - mineralno bogate snovi, razvijajo toploto
* listje (v manjši količini),trava, plevel (brez semen)
* hišni prah, smeti, prah iz sesalnika
* gnoj zajcev, kokoši
* papir, lepenka, tudi potiskan papir, raztrgana lepenka kot primes
* lesni pepel je koristno gnojilo proti škodljivcem
* živa meja, grmovje, trajnice - narezano na manjše kose - za drenažo
* žaganje , lesna volna (v manjši količini)
* saje - odlično gnojilo, grejejo tla, povečujejo rodovitnost

Po površini kupa lahko potresemo tanko plast apna, kar pospešuje razgradnjo organskih ostankov.

V kompostni kup mora vedno priti dovolj svežega zraka, zato je pomembno, da kup ni višji kot 1,5 m in širši kot 2 m. V prvih štirinajstih dneh delujejo pretežno bakterije, ki postopoma povišajo temperaturo v kupu. V kupu se sprošča toplota, ki se lahko dvigne celo do 70 stopinj celzija. Pri tem odmrejo skoraj vse bolezenske klice in semena. Kasneje v ospredje procesov stopijo glive, črvi in številne druge žuželke.

Za uspešno razgradnjo  mora  kompost  vsebovati  40-60 % vlage. V suhih dneh, zato kompost po potrebi tudi zalivamo. Po petih do šestih tednih fermentacije pa ga že lahko uporabimo za gnojenje tal, čeprav šele nadaljnjih dveh do treh mesecih kompost dozori v temen in dišeč zrel kompost.


ponedeljek 04. avgust 2014

Povezave: