DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Kodrlajsasti piton


Marko Ješe in Branko Gradišnik
Založba Rotis, 2007

Je roman o narkomanskem življenju. Moramo vedeti, da naše otroke vedno nekdo motivira, navduši in jih pripravi, da vzamejo mamila – ta knjiga pa deluje ravno v nasprotno smer, ki pelje stran od drog. Marko Ješe je popisal vso bedo narkomanskega življenja, knjiga vsakega bralca predrami, prestraši in ga motivira, da drogi in tistemu, ki mu jo ponuja, odločno reče: NE! Namen knjige ni reklamiranje droge, ampak klic k odločnemu boju proti njej! Kdorkoli knjigo prebere, se mu nepreklicno spremeni pogled na lastno življenje in pogled na drogo – knjiga vsem odpre oči! Zgodba predstavlja iskreno izpoved nekdanjega narkomana. Skozi romanizirano zgodbo spoznamo najbolj temačne in grozljive strani narkomanskega življenja, kot bi bili zraven!

Knjiga je napisana v zanimivem, pogovornem jeziku mladostnikov, brez vsiljivosti, moraliziranja in soljenja pameti. Zgodba se mladega bralca dotakne na čustveni ravni, tako, da ima močnejši vpliv, kot kakšna strokovna knjiga. Polna je akcije, dialogov, napetih, dramatičnih in tudi komičnih situacij – ob tej knjigi se nihče ne bo dolgočasil – kdorkoli jo je začel brati, ni mogel nehati! To je ena redkih knjig, ki jo z enakim zanimanjem berejo odrasli in mladina.

Pomoč za vse mladostnike, njihove starše, učitelje in vzgojitelje. Ta knjiga lahko pomaga staršem in mladini, ki še nimajo težav z mamili in tudi tistim, ki že imajo težave. Tistim pa, ki so morda že kar daleč zabredli v narkomansko življenje, daje knjiga motivacijo in upanje, da se tudi oni lahko izvlečejo!

Knjigi posebno težo dajeta pričevanje Markove mame in razlaga, kako je ta knjiga sploh nastala. Markova mama, Brigita Ješe, je v resnici ena glavnih junakinj knjige, saj je oba svoja otroka iztrgala iz krempljev heroina! Opisala je, kako je sama ugotovila, da se njena otroka drogirata, kako se je borila, kako je vse prestala in kako so vsi skupaj na koncu zmagali. Za knjigo je Markova mama prispevala tudi nekaj družinskih fotografij in tako svojo družino še bolj izpostavila – vse to z enim samim namenom: pomagati drugim ljudem!

www.rotis.si


četrtek 24. december 2009

Povezave: