DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Kitajsko zelje


Po svoji zunanjosti je bolj kot zelju podobno kateri od plemenitih sort solate s podolgovato glavo. Kitajsko zelje se je v Evropi pojavilo v sredini 19. stoletja . V njegovi domovini - Kitajski ga poznajo že od 5. stoletja dalje. Pri nas svojo pravo vrednost pridobiva šele v zadnjem času, predvsem zaradi svojega izjemnega okusa.

Kar nekaj sort kitajskega zelja lahko najdete po naših trgovinah. Zelo kompaktna, pokončna in široka glava krasi sorto »nagaoka F1«. Valjasto obliko ima sorta »chico F1«, ki je odporna proti nekrozam. Sorta »grannat« je pokončna in prav zapeljivo ozka.

Kje, kako in kdaj ga gojimo

Kitajsko zelje je hitro rastoča zelenjava, ki zahteva dobro vrtno zemljo, a raste hitro tudi, če nima humoznih in vlažnih tal. Pred setvijo gredico potrosimo s specialnim gnojilom za vrtnine ali NPK gnojilom. Hlevskega gnoja ne uporabljamo.

Sejemo ga v drugi polovici julija in začetku avgusta, na stalno mesto brez presajanja. Priporočljivo ga je sejati na gredico s katere smo pred tem pobrali zgodnji krompir. Globina setve je 1-2 cm. Razdalja med vrstami naj bo 40 cm, v vrsti rastline razredčimo na razdaljo 30 - 40 cm.

Takoj, ko ima lepo razvite glave ga nabiramo za solate ali za kuhanje. Režemo jo lahko že devet tednov po setvi. Shranjujemo le otrebljene glave kitajskega zelja, ki smo jih obrali pred slano. Na suhem prostoru jih pustimo nekaj dni, da se osuše, nakar jih zavijemo v časopisni papir in zložimo v kartonast zaboj. V hladni kleti zdrži 2 do 3 mesece.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba GaiaVsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Tuesday 20. July 2010

Povezave: