DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Kamini


KAMINSKA PEČ se uporablja kot glavni ali dopolnilni vir ogrevanja. Dobrodošla je predvsem v času, ko je nesmotrno uporabljati centralno ogrevanje.

Kaminska peč je sestavljena iz kovinskega toplotno-tehničnega dela, z varovalnimi steklenimi vratci in iz obloge, ki je ponavadi sestavljena s pečnicami. Z ogrevanjem začne peč takoj po začetku kurjenja. Najprej piha zrak iz posebnih rešetk, če pa jo kurimo dalj časa, pa začne oddajati toploto tudi obloga, tako kot pri lončeni peči.

Dober kaminski vložek mora imeti možnost dovoda zunanjega zraka direktno v kurišče, saj to pripomore k boljšemu izgorevanju. Kaminske peči imajo 70-80% izkoristek. Prednost kaminskega vložka so velika steklena vrata različnih oblik, slaba stran kaminske peči pa manjša akumulacija toplote.

Z živim ognjem v kaminski peči ustvarimo prijetno vzdušje, hkrati pa se prostor ogreje v zelo kratkem času.

LONČENA PEČ se je začela razvijati v času kmečkih peči. Lončena peč ponavadi manjša in elegantnejša kot kmečka peč. V lončeno peč lahko vgradimo steklena vrata in tako ob mrzlih zimskih večerih opazujemo prasketanje ognja in si tako ustvarimo romantično vzdušje. Smisel lončene peči s kaminskim vložkom je v tem, da kombiniramo prednosti klasične lončene peči (dobra akumulacija, izkoriščanje toplote dimnih plinov) in prednosti kaminskih peči (steklena vrata različnih oblik, takojšnje segrevanje prostora).

Lončeno peč s kaminskim vložkom svetujejo, če želimo doseči večjo ogrevalno moč, kot jo lahko dosežemo s klasično lončeno pečjo. Tako lahko kupimo posebna že izdelana kurišča, možno pa je celo elektronsko krmiljenje za najboljše ogrevanje.

Najsodobnejši način oblikovanja kaminov je TOPLOZRAČNI KAMIN.  Sestavljen je iz kovinskega toplotno-tehničnega dela, z varovalnimi steklenimi vratci in iz »hladne« obloge. Kot oblogo ponavadi srečamo siporeks obdelan z ometom, pa tudi marmor, granit, opeka, keramika itd. S pojavom kaminskih vložkov se je predvsem izboljšal izkoristek goriva. Prednost kamina s kaminskim vložkom je, da prostor ogreje na sobno temperaturo v 20 minutah do ene ure.

Toplozračni kamini so največkrat montažni, mojstri ga lahko zmontirajo praktično v enem dnevu. Toplozračni kamini nimajo akumulacije. Hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh se dovaja do vložka, kjer segreje, skozi rešetko nad kuriščem pa potem topel zrak piha v prostor. Toplozračni kamin ne ogreva več prostora ko prenehamo s kurjenjem.

Kamin je običajno v osrednjem delu bivalnega prostora, zato je pomembno, da deluje estetsko in dekorativno tudi takrat, ko v njem ni živega ognja.


Tuesday 27. November 2012

Povezave: