DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > LJUDJE

Kako obvladovati občutke


Veliko ljudi verjame, da smo nemočno prepuščeni našim občutkom. Vendar temu ni tako. Kar veliko lahko storimo za kontrolo naših občutkov.

Poznamo tri različne načine:
• preko telesa
• preko mišljenja
• preko telesa in mišljenja hkrati

Pa poglejmo nekaj možnosti kako spremeniti občutke preko telesa:

Dihanje
Zavedno dihajte globlje in mirnejše kot ponavadi. Po nekaj minutah boste ugotovili, da postajate mirnejši in bolj sproščeni. Najbolje je, če dihate bolj v trebuh, namesto v prsni koš.

Telesna drža
Spremenite telesno držo in sledili bodo občutki. Če npr. sedete vzravnano, iztegnete prsa in brado potisnete vnaprej, se boste počutili drugače, kot če sedite sključeni. Poskusite različne telesne drže in se naučite, kdaj se najbolje počutite.

Gibanje
Vsaka oblika gibanja spremeni vaše počutje. Lahko je to joga, strečing, hoja, tek ali dobra stara gimnastika. Če se želite počutiti vesele in polne energije, potem se začnite gibati. To ponavadi pomaga že po nekaj minutah in še posebej če počnemo redno.

Mišljenje
Tudi z mišljenjem lahko spremenimo naše počutje. Naše misli in občutki vplivajo ene na druge. Spremenite svoje misli in drugače se boste počutili ter če spremenite svoje občutke boste tudi mislili drugačne misli.

Če se počutite žalostni, potem za tem stojijo zavedne ali nezavedne misli, ki nas delajo žalostne. Če jih ugotovite in spremenite, boste z njimi ugotovili tudi vaše občutke. Pot do tega je, da občutke ujamemo v besede in zapisujemo, druga pot, da o njih govorimo z drugimi.Oboje spremeni naše misli.

Vse to uvrščamo med psihohigieno. Gledate kaj mislite in sortirate, postavljate pod vprašaj, raziskujete in izločate misli, ki vam ne delajo dobro. Na ta način pospravljate svojega duha in na najboljši način vplivate na svoje občutke.
Z daljšim treningom lahko nadomestimo ovirajoča prepričanja z mislimi, ki so boljše za nas.

Če vedno znova mislimo »Nisem tega vreden …« ali »Enostavno nisem dovolj dober …« potem dajete te misli pod vprašaj, jih izločate itd. Vendar to ne gre iz danes na jutri, ampak se morajo v večini primerov trenirati dalj časa.

Končno gre za marsikaj, namreč za lastno veselje do življenja in kakovost življenja. Verjetno ste vse to že vedeli, a vseeno se vedno znova razveselimo, če nas nekdo spomni na stvari, ki jih v vsakdanjem življenju hitro pozabimo.


Saturday 10. June 2017

Povezave: