DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA
Foto: www.womenshealthapta.org

Foto: www.womenshealthapta.org

Jod - nujen za ščitnico


Jod je bistvena sestavina hormona tiroksin, ki ga izloča žleza ščitnica.

Večina ljudi dobi zadostne količine iz prehrane, ponekod pa jod dodajajo soli ali kruhu, da vsakomur zagotovi zadostne in redne količine joda.

Vir joda so morska hrana, ribe, ostrige, mlečni izdelki (mleko, sir, jogurti), jajca, sadje (predvsem jabolka in hruške) ter zelenjava (predvsem špinača, ohrovt, koruza, polnovredna žita), in sicer predvsem tista s področij, kjer voda in zemlja vsebujeta dovolj joda, prav tako pa tudi jodirana sol …

Priporočena dnevna količina joda v hrani znaša 100-150 mikrogramov, po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije pa celo do 200 mikrogramov dnevno. Z vodo naj bi človek dobil približno tretjino dnevnih potreb po jodu, saj je v litru vode do 50 mikrogramov joda. Preostanek potreb po jodu dnevno vnesemo v svoje telo s hrano.


Dnevna prehrana, ki vsebuje pod 50 mikrogramov joda dnevno, že lahko vpliva na rast ščitnice.

Pomanjkanje joda je glavni razlog za nepravilno delovanje žleze ščitnice.

Kadar žleza ščitnica ne deluje pravilno, lahko to pomeni, da je njeno delovanje povečano in žleza tvori preveč ščitničnih hormonov  (t. i. hipertiroidizem) ali pa zmanjšano, ko se tvori premalo ščitničnih hormonov (hipotiroidizem), lahko pa se žleza tudi poveča (golšavost).

Težave delovanja žleze ščitnice lahko vplivajo na razpoloženje, na moč mišic, delovanje srca, črevesja, presnovo maščob, rast las ipd. Ker ureja metabolizem celotnega organizma lahko posredno vpliva tudi na spolno poželenje. Ob slabšem delovanju ščitnice se to lahko kaže v utrujenosti, zaspanosti, brezvoljnosti, pomanjkanju energije …


sobota 08. december 2012

Povezave: