DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Jesensko zimska opravila v vrtu


Novembrsko odpadanje listja je zadnji znak, da se rastline odpravljajo na zimski počitek, to pa ne pomeni, da bomo počivali tudi mi. V tem času vrt in rastline zahtevajo veliko dela.

Jesen je najprimernejši čas za presajanje in sajenje vseh rastlin, vendar ne prepozno, ker rastline potrebujejo nekaj časa, da se ukoreninijo. Jesensko sajenje pa ima vrsto prednosti pred spomladanskim: daljši čas sajenja, boljši prijem sadik, predvsem večji izbor sadik in posledično nemoten začetek rasti v spomladanskem času.

Na OKRASNIH DREVESIH in GRMOVNICAH opravimo rez. Ne obrezujemo tistih, ki se močno solzijo, izrežemo mrtve, bolne ali poškodovane dele rastlin. Opravimo oblikovalno rez na živih mejah, pozno pozimi pa obrezujemo na glavo. V tem času si pripravimo olesenele potaknjence.

TRAJNICE iz loncev presadimo v zemljo jih zastiramo, razen dekorativnih glavic če ne potrebujemo semena. Pospravimo oporo in odmrle dele. Presajamo odrasle rastline in jih prenesemo v klet na prezimovanje. Poberemo zrelo seme in pripravimo potaknjence.

Za VRTNICE zgodaj jeseni pripravimo zemljo. Sadimo jih pozno pozimi prav tako kot podlage za cepljenje. Odrežemo odvečne dele. Občutljive rastline zaščitimo pred zimskimi pozebami. Usmerjamo in povežemo nove poganjke in oblikujemo vzpenjavke. Prav tako pripravimo olesenele potaknjence. Pozno jeseni poberemo seme.

Trenutno je najprimernejši čas za saditev SADNIH RASTLIN. Poleg že prej navedenih prednostih jesenskega sajenja s tem pri sadnih rastlinah pridobimo leto rodnosti. Namreč rastline z predčasnimi poganjki že prihodnjo jesen cvetijo in rodijo. Obrežemo grmaste sadne rastline in delimo ukoreninjene poganjke.

Na SKALNJAKIH posadimo male čebulice. Obrežemo grme in lesnate trajnice, posejemo semena, pripravimo olesenele potaknjence iz korenin in lesa.

V VODNEM VRTU porežemo odmirajoče in propadle rastline. Ribnik pokrijemo z mrežo, da lovi listje. Zaščitimo rastline, ki prezimijo. Očistimo, pregledamo in popravimo vodne črpalko. Redčimo in presajamo obrobne in potopljene rastline.

Dokler temperature dopuščajo polagamo TRAVNO RUŠO. Trave gnojimo samo še s fosforjem in kalijem, peskamo in rahljamo. Kosimo po potrebi, da nam trava ne poleže, kar bi otežilo košnjo v prihodnji spomladi. Okrasne trave povežemo in s tem zaščitimo mlade poganjke pred pozebo.

Želimo vam veliko veselja ob jesensko-zimskih opravilih, da boste v spomladanskem času uživali sadove dela.

Informacije:
POA, Kristijan Lah s.p.
www.poa.si
Kristijan Lah  041 687 725041 687 725
Simon Škorjanec


Saturday 14. November 2015

Povezave: