DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Izgubljena mesta


Arheološka iskanja v deželi Majev

Avtor: dr. Iavn Šprajc
Založba: Modrijan.si

Arheolog dr. Ivan Šprajc v knjigi predstavlja svoje raziskovanje na območju Majev v jugovzhodni Mehiki. Gre za obsežno, težko prehodno in povečini s tropskim gozdom preraščeno ozemlje, ki je zaradi težke dostopnosti in težavnosti terena z arheološkega vidika še vedno precejšnja neznanka.
Šprajčeve ekspedicije so odkrile številna dotlej neznana arheološka najdišča, med drugim ostanke velikih urbanih središč z monumentalno arhitekturo, skulpturami, reliefi in napisi.

Iskanje teh najdišč na skoraj neposeljenih območjih sredi bujnega tropskega rastlinja je bilo izjemna pustolovščina in njegov opis bo bralcu nedvomno razvnel domišljijo, saj se v pripovedi kar vrstijo najrazličnejše težave, nevarnosti, nepredvidljivi zapleti in presenetljive dogodivščine, seveda pa tudi trenutki veselja in zmagoslavja. Ob knjigi, ki je sicer resnična zgodba uglednega strokovnjaka, se bodo starejši bralci nemara spomnili razburljivih zgodb Karla Maya.

Ivan Šprajc v knjigi poleg arheološkega dela, ki še najbolj spominja na tisto iz obdobja »romantične« arheologije 19. stoletja, predstavlja svoja najzanimivejša doživetja in odkritja: v zaokroženih epizodah je nanizana vrsta zanimivih podatkov o življenju nekdanjih Majev – o naseljih, gospodarstvu, družbeni ureditvi in verskem življenju, o politiki in dinastični zgodovini, o njihovem nastanku, razvoju in propadu, pa tudi o razlikah in podobnostih med nekdanjo visoko razvito majevsko civilizacijo in življenjem sedanjih prebivalcev teh območij. Knjiga je opremljena z orientacijskim zemljevidom in izvirnim fotografskim gradivom.

176 strani


četrtek 24. december 2009

Povezave: