DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po svetu
Foto: lonelyplanet.com

Foto: lonelyplanet.com

Irska


Irska (Eire) je drugi največji otok v Evropi, ki leži na zahodni strani Irskega morja ob otoku Velika Britanija in spada v skupino Britanskega otočja. Na jugu irskega otoka s približno petimi šestinami celotne površine otoka leži Republika Irska, katere glavno mesto je Dublin, na severu pa s preostalo šestino Severna Irska, kot avtonomna regija Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, z glavnim mestom Belfast. Irsko prebivalstvo predstavljajo štirje milijoni Ircev, katerih skoraj tretjina živi v glavnem mestu.

Irsko ljudstvo je kljub težavni in viharni zgodovini ohranilo ljubezen do glasbe in pripovedništva. Irska, ki jo pogosto imenujejo dežela svetnikov in učenjakov, je rojstni kraj mnogih znamenitih pisateljev, kot so Joyce, Beckett, Wilde in Shaw. Irska je tudi domovina rokerjev mednarodnega slovesa, kot so U2, The Corrs in Sinead O'Connor. Tradicionalna irska kuhinja pozna preproste mesne jedi in kuhano zelenjavo, denimo krompir, korenje, repo in pastinak.

Majhna Irska – ob relativnosti pojma majhnosti, saj s svojimi dobrimi 70.000 kvadratnimi kilometri lahko skoraj trikrat prekrije Slovenijo – je primeren cilj potovanja za vse ljubitelje neokrnjene narave ter avanturiste, ki jim nepredvidljivost nekaterih dejavnikov, na katere človek preprosto nima vpliva, ni odveč. Eden takšnih je muhasto irsko vreme.

Znano je, da irsko vreme lahko podredimo reku »vsi letni časi v enem dnevu«. Je že res, da nekatere vremenske značilnosti sicer lahko upravičeno pričakujemo v posameznem letnem obdobju, a ko beseda preide k neposredni napovedi, je zadeva veliko bolj kompleksna. A kljub vremenski nepredvidljivosti se splača »tvegati« ter se podati na raziskovanje širnih planjav, ki jih ponuja irska notranjost, porasla s travniki in pašniki, ki otoku upravičeno dodeljujejo ime zelenega otoka. V ravninski notranjosti dežele s posamičnimi hribi ter s številnimi jezeri in močvirnatimi predli  prevladuje poljedelstvo, se pa irsko hribovje ponekod na zahodni obali dvigne tudi nad tisoč metrov. Če ste mislili, da zelena Irska predstavlja v veliki meri gozdove, naj vam razkrijemo, da je z zgolj slabimi desetimi odstotki pokritosti površine celotne državice z gozdovi v Evropi tako rekoč na zadnjem mestu. Manjšo gozdno pokritost premore le še Islandija z 0,3 odstotki.

Foto: allposters.comDnevi v juliju in avgustu so relativno topli in tudi dolgi, saj potreba po prižiganju luči nastane šele po deseti uri zvečer, kar je popotniku v prid, saj podaljšuje možnosti raziskovanja naravnih lepot irskega okoliša, pridobivanja vtisov in prijetnih doživetij. To je tudi čas mnogih festivalov, ko organizatorji izkoristijo praviloma večjo naklonjenost ugodnih vremenskih razmer ter posledično tudi višek turistične sezone.

Tudi pomlad in jesen prinašata dobre možnosti za odlično potovanje, saj se vam lahko z malo sreče pripeti, da vam bo vreme v aprilu veliko bolj naklonjeno, kot vreme sredi julija. Je že tako, da je vreme potrebno vzeti v zakup in se pripraviti na možnost muhastih sprememb. Nepogrešljiv je dežni plašč oz. primerna vodoodporna jakna, ki se tudi vetru ne ukloni. Za ljubitelje narave, ki nameravajo vzeti pot pod svoje noge in se podati v raziskovanje narave na tak način, pa seveda obvezen del prtljage predstavlja preverjena pohodniška obutev. Ob pripravi seznama nepogrešljivih stvari je potrebno pripisati še električni adapter za Britansko otočje, da boste lahko koristili električno energijo.

Bivanje in pohajkovanje po Irskem sicer ni najcenejše, toda ob skrbnem načrtu in racionalni izbiri namestitve, je lahko obisk tudi finančno ugoden in sprejemljiv tudi za ne preveč globoke žepe. Dnevni finančni odhodek je smiselno zastaviti vsaj okoli petdeset evrov, pri čemer boste v povprečju polovico tega namenili strošku dnevne namestitve (večinoma z zajtrkom), preostanek pa transportu (naj bo to javni mestni promet, najeti avtomobil ali taksi) in prehrani. Vendar pozor, vožnja poteka po levi – še vedno pa  je v veljavi pravilo desnega.

Ne prezrite irske obale, pestre, razbrzdane, raznolike. Naj se vam strmo vzpenjajoči se klifi vtisnejo v nepozaben spomin.

Po prvem obisku Irske ne boste pozabili. Irska pokrajina ima mitičen prizvok, zgodovina te državice je skorajda otipljiva, narava preprosto čarobna. Z malo sreče pri vremenu še toliko bolj.

Nekatere zanimive tujejezične povezave: www.lonelyplanet.com/worldguide/ireland, www.visitdublin.com, www.irelandby.com/activities/cycling.htm


Wednesday 30. May 2012

Povezave: