DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Ingver - korenina zdravja


Ingver (Rhizoma zingiberis) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. Je večletna rastlina, ki lahko zraste do 70 cm visoko. Oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki se uporabljajo v kulinariki pa tudi v zdravstvu.

Prihaja iz Azije
Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija. Imenujejo jo tudi korenina proti mrazu. Kadar je namreč zunaj mraz, je potrebno telo "zakuriti" od znotraj.

Ingver pospešuje prebavo, je zdrav za želodec in deluje protistrupno. Po svojih učinkih je podoben popru. Je začimba, ki je telo ne more dobiti preveč.

Ingver se uvršča med začimbe, ki jih je človek spoznal med prvimi. Na Kitajskem in v Indiji je ingver po nekaterih podatkih znan že 5000 let. Raste na vlažni plodni tropski prsti. Znani kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem.

V starem Rimu so uporabljali ingver tudi v lepotnih salonih. V srednjem veku je bil v Evropi priljubljen, saj so celo zdravniki trdili, da pospešuje ljubezenska sla in krepi spolno moč. Morda je prav zato postal priljubljen med Angleži in Skandinavci, zanimivo, da ga v Sloveniji do nedavnega praktično nismo uporabljali.

Na potovanje z ingverjem

Na Kitajskem so ingver vedno uporabljali pred potovalnimi boleznimi. Prav iz tega razloga Kitajci na potovanjih zmeraj jedo majhne koščke ingverja, pa naj si bo to v avtu, na ladji ali letalu. Ta učinek je tudi znanstveno dokazan. Pomaga tudi pri vrtoglavicah in slabosti.

Zdravilni učinki
Ingver ima se številne druge zdravilne učinke:
- deluje proti napenjanju in miri črevesne krče
- deluje proti driski
- deluje tudi kot antioksidant, med drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi
- preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme)
- pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa ga ne smemo jemati zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost
- uporabljajo ga tudi za povečevanje apetita
- preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula)
- ugodno deluje na delovanje jeter in zmanjšuje holesterol
- odpravja zadah iz ust (grgljanje)

Uporabljajo se sveže korenike, lahko pa tudi posušenega oz. zmletega. Ingver lahko uporabljamo kot začimbo pri številnih jedeh, le domišljiji je potrebno prepustiti prosto pot.

Ingverjev poparek ali "čaj"

Za začetek spoznavanja z ingverjem si lahko pripravimo čaj.

Za strok ali dva velik kos svežega in olupljenega ingverja prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut. Sladkamo z žlicko medu in napitek je pripravljen.

Čeprav danes ingver dobimo že v vsaki trgovini in sploh ni drag, pa ga lahko gojimo tudi sami doma. Nekje februarja vzamite svežo korenino ingverja in jo položite v posodo z zemljo, prekrijte še z nekaj zemlje in čez nekaj tednov bodo pognali poganjki podobni trstiki. Jeseni se boste že veselili prvega pridelka – stranskih korenin.


Saturday 23. November 2019

Povezave: