DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA

Hostli so poceni in lahko zelo prijetni


Hostli so posebej pisani na kožo vsem, ki dosti potujejo in ne iščejo navišjega udobja. So zelo poceni, obenem pa omogočajo spoznavanje novih ljudi, saj veliko hostlov ponuja tudi športne, kulturne in druge aktivnosti. Najbolj pa v hostle pritegne nizka cena nočitve.

Kaj morate vedeti o hostlih
Če še nikoli niste bili v hostlu, se vam verjetno poraja veliko vprašanj. Je dovolj udobno zame? Ali imajo tuše in posteljnino? So varni? Kako najti hostel v tuji deželi? Koliko stane nočitev v hostlu? Da vam vsa ta vprašanja ne povzročijo glavoboila bomo poskušali odgovriti na nekaj vprašanj.

Kaj je pravzaprav hostel?
Hostli so se pravzaprav razvili iz t.i. youth hostlov (mladinskih hotelov). Obstajajo že 100 let in so še posebej primerni za individualne turiste in turiste z nahrbtnikom, seveda pa tudi za vse ki radi potujejo. Gre za nastanitev, ko v večjem prostoru prenočite skupaj z ostalimi, večinoma neznanimi osebami. Večinom imajo hostli tudi skupne kopalnice za več sob skupaj.

Kakšne sobe obstajajo v hostlih?
Skupinske sobe: ponavadi za 4-12 oseb, lahko so ločene posebej za ženske in moške, pa tudi mešano.
Zasebne sobe: to so sobe za 2-6 oseb, ki jih lahko zakupijo posamezniki, ki potujejo skupaj in si tako zagotovijo določeno mero zasebnosti.
Ensuite: takšne sobe imajo svojo kopalnico
Obstajajo pa še druge oblike sob z ločenimi in francoskimi posteljami …

Kakšne oblike nastanitve obstajajo?
Hostle bomo našli tudi v netipičnih zgradbah, kot so ladje, gradovi, samostani …

Pomembno je vedeti
Čeprav so nekateri hostli že pravi luksuz, pa boste v nekatere hostle morali prinesti svojo brisačo, milo in šampon, spalno vrečo, ključavnico za omarico …

Kuhinja
Večina hostlov ima skupno kuhinjo, kjer si lahko sami pripravite zajtrk (večinoma že vključen v ceno nočitve) ali kosilo. Ponavadi je kuhinja in jedilnica skupni družabni prostor, kjer se srečate s številnimi ljudmi iz celega sveta.

Kdo lahko prenoči v hostlih?
Na splošno so hostli namenjeni vsem starostnim skupinam (mladim, poslovnežem, otrokom, starejšim …). Le redki hostli so namenjeni izključno mladini med 18 in 35 let.

Kje najdem hostel?
Na internetu boste v iskalnikih našli izjemno ponudbo hostlov po vsem svetu, pa tudi v Sloveniji. Enostavno vpišite: hostel, ime mesta kamor želite potovati in prejeli boste prosta mesta. Med najbolj priljubljene destinacije spadajo Pariz, London, Benetke, Barcelona, Rim, Amsterdam, Praga, New York

Cena hostla
Cene nočitve se razlikujejo glede na mesto in udobje hostla, ter seveda od sezone. Hostli v Evropi so seveda nekoliko dražji kot tisti v južni Ameriki. V Evropi boste odšteli povprečno 20 eur za nočitev v skupni sobi.

Kako izvem ali je hostel dober?
Natančno si preberite opis hostla in poglejte kako so ga ocenili turisti, ki so že nočili vnjem (rating). Ponavadiimate tudi številna pisna mnenja preteklih gostov na spletnih straneh.

Zakaj hostel?
Ugodne cene, spoznavanje zanimivih ljudi iz celega sveta, možnost samopriprave hrane, varnost, občutek domačnosti …

In hostli v Sloveniji?
Tudi v Sloveniji najdemo celo vrsto hostlov.

Namig kluba Po srcu mlad:
Nov, izjemen hostel v Bohinju – prenovljena 200 let stara domačija v Studorju.
Tam kjer se boste morda počutili še boljše kot doma! Lahko pa si zagotovite se tečaj fotografiranja.

STUDOR 13
ga. Tina in g. Andy
Preverite na:  www.studor13.si


Monday 12. June 2017

Povezave: