DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Grozdje


Sezona trgatev je v veliki meri za nami. Včasih ta malo pohiti, spet drugič morda malo zakasni. Letošnja letina ni nujno povsod najboljša. A grozdje je vendarle sladko in okusno.

Čas trgatev je primeren za jesenska druženja, ko poleg odlične rekreacije, katero ponuja nabiranje grozdja, ter okušanja sladkih grozdnih jagod, še poklepetamo o tem in onem. Če je udeležencem trgatev naklonjeno še vreme, gre za zadetek v polno.

Za že skoraj popoln scenarij pa gre, če poleg samega vabila na trgatev prejmemo še dodatno ugodnost – povabilo na trgatev k »ekološkemu vinogradniku«. Bodisi da gre za domačo mini trgatev samorodnih sort – med katerimi lahko najdemo t. i. jurko, izabelo in šmarnico, če naštejemo samo nekatere – bodisi da gre za vinogradnike, ki za škropiva uporabljajo predvsem manj škodljive preparate (kljub temu je v vsakem primeru grozdje pred uživanjem vendarle smiselno oprati) in vsekakor smo na boljšem, kot če bi uživali grozdje, ki je bilo podvrženo večjim količinam, bolj škodljivih škropiv. 

Grozdje malo drugače
Grozdje vsebuje veliko pozitivnih sestavin, kot so flavonoidi, polifenoli, vinska kislina, vitamina B in C …  V pečkah grozdja lahko najdemo tako kalcij, kot tudi magnezij. Prvi predvsem pripomore k stabilnosti naših kosti, slednji pa krepi mišice.

Vam teknejo rozine?
Rozine, ki predstavljajo posušeno grozdje, so odličen vir energije. Bogate z grozdnim sladkorjem, so dobra okrepitev na pohodih in drugih športnih udejstvovanjih, ko moramo na hitro nadoknaditi izgubljeno energijo ter si izpraznjene baterije lahko začasno napolnimo tudi tako. Balastne snovi, ki jih tudi vsebujejo, ugodno vplivajo na prebavo, jo pospešijo ter uravnavajo njeno delovanje. Rozine lahko pridelamo tako iz temnega, kot tudi belega grozdja. 

Kaj pa grozdno olje?
Ste že slišali za olje, ki se pripravlja iz grozdja? Natančneje iz njegovih pečk. Pri tem je potrebno izpostaviti, da lahko najdemo takšno olje tako v kozmetiki, ko bo blagodejne učinke uživala predvsem naša koža, prav tako pa je v bolje založenih ali specializiranih trgovinah moč najti olje, pripravljeno iz grozdnih pečk, za uporabo v kuhinji. Takšno olje, kot tudi olja sicer po večini, vsebuje nenasičene maščobe, te pa znižujejo, lahko pa vsaj ohranjajo nivo holesterola v krvi.

Grozdje v kozmetiki
Velikokrat se grozdje uporablja tudi v kozmetične namene, saj naj bi vsebovalo tudi nekatere sestavine, ki naj bi s svojim vplivom na proste radikale pomembno pripomogle na možnosti počasnejšega staranja kože. 

Povsem naravno in preprosto lahko nekaj domnevnih učinkov grozdja vnesete tudi v svojo kozmetično zbirko in se skoraj brezplačno tudi sami prepričate, ali takšna nega vaši ustreza in dobro dene tudi vaši koži. Če je letina dobra ali pa če vam ni pretežko odtrgati od svojih ust kakšen grozd ali dva v dobro svoje kože, poskusite naslednje.

Preprost kozmetični preparat, ki si ga lahko pripravite kar doma
Grozdne jagode preprosto potrgajte iz grozda, jih operite, v kolikor jih niste že predhodno, nato pa jih stisnite ročno, tako da vam bo sok stekel skozi prste ter ga ujemite v posodo. Lahko si pomagate tudi z električnim mešalnikom, ki bo odstranil lupino oz. zunanjo plast grozdja, ostal vam bo samo sok. S tako dobljenim sokom si lahko operete obraz, pustite do petnajst minut navlaženega, nato ga operete s toplo ali mlačno vodo, kakor vam bolje ustreza.


sreda 17. september 2014

Povezave: