DOMOV >KULINARIKA > LOKALI

Gostišče Smuk - Križe na Gorenjskem


Sredi narave, v dolini Tržiške Bistrice, kjer so bile pred 400 leti fužine, kovačnice, mlini in žage, smo pred leti preuredili staro kmečko poslopje v prijetno, v kmečkem (gorenjskem) stilu grajeno gostišče.

Nudijo jedi po naročilu, ribe ter divjačino, vegetarijanski kotiček, hišne specialitete, tržiške in slovenske narodne jedi, poslovna kosila, pester izbor kvalitetnih odprtih in vrhunskih buteljčnih vin ter domače žgane pijače (medeno žganje, medeno vino, orehovec). V gostišču pa lahko tudi prenočite.

Reke so bile od nekdaj vir življenja, včasih pa so predstavljale tudi edino pogonsko silo. Ob njih so se razvile različne obrti, kot so mlini, žage, fužine in kovačnice. Da bi ohranili vsaj del kulturne in stavbne dediščine s področja Alp in Karavank, so v dolini Tržiške Bistrice ob samem potoku zasnovali muzej na prostem z nekaj zanimivimi objekti. Za otroke je zanimiva obora z damjaki in mufloni, odrasli pa si za svoje zdravje lahko izberejo pripravke na osnovi zdravilnih zelišč in čebeljih pridelkov.

Muzej z gostiščem je prijetna izletniška točka, lahko pa je tudi izhodišče za izlete v bližnje hribe, posebno še ogled čudovite Dovžanove soteske.

GOSTIŠČE SMUK
Retnje 40
4294 Križe
Tel: 04  595 84 5804  595 84 58
mateja.smuk@siol.net

 


Monday 12. June 2017

Povezave: