DOMOV >ZDRAVJE > REKREACIJA
Foto: PoSrcuMlad.si

Foto: PoSrcuMlad.si

Gore in obutev


Ste se odločili, da boste prijeten sončni dan preživeli na višji nadmorski višini? Odlična ideja. A na pot v gore se nikar ne podajajte nepripravljeni, da se izkušnja z odlično predispozicijo čudovitega doživetja ne bo spreobrnila v enega neprijetnejših trenutkov. Ni le vreme tisto, ki vam ga lahko zagode.

Izlet na bližnji hrib je povsem nekaj drugega, kot nekaj urni pohod v visokogorje, tj. tja nad tisoč metrov in nad gozdno mejo. Že če se podate na hrib, v bližini vašega doma ali drugje po Sloveniji, je priporočljivo, da poskrbite za primerno obutev. Vsekakor je povsem neprimerno, da se sprehajate v natikačih, opankah in drugih podobnih obuvalih, ki ne sodijo v to zgodbo. Prav tako je primerneje, da obujete čevelj, ki je kompaktnejši, v katerem ima vaša noga potrebno oporo in stabilnost, pri tem pa vam je povrhu vsega še udoben in ne pretežak.

Najbolje je seveda, da izberete primeren pohodniški čevelj, ki je lahko nizek ali visok – torej tak, ki sega preko gležnjev. Veliko je takšnih, ki so mnenja, da je slednji boljši, saj varuje tudi gleženj, s čimer se še dodatno zmanjša možnost poškodb. Raznorazni mehki športni copati niso najprimernejša obutev za gore, saj noga v njem nima nobene opore, prav tako pa se tudi hitreje utrudi, ob najmanjši nerodnosti pa tudi že lahko veliko hitreje pride do izvina ali druge poškodbe, ki bi se ji s primerno obutvijo lahko skoraj zagotovo izognili.

Velikokrat je pomemben dejavnik pri izbiri pravilne obutve tudi cena, ki lahko marsikoga odvrne od nakupa pravega pohodnega čevlja, toda gre za eno tistih investicij, ki jo je potrebno opraviti le enkrat na več let. Če smo izbiri pohodniške obutve posvetili potrebno pozornost in dovolj časa, smo z malo sreče zadeli žebljico v glavico. Ob nakupu pohodniških čevljev bodimo pozorni na to, da je čevelj kakšno številko večji od siceršnje velikosti stopala, saj bomo vanj obuli nogo, praviloma odeto v debelejše nogavice (najprimerneje posebne pohodniške nogavice, ki vas ne bodo tiščale po robovih, prav tako bodo vašim stopalom pustile dihati ter s tem tudi manjšale njihovo utrujenost – a to je lahko že druga zgodba). Pohodniški čevelj naj bo kompakten, a ne pretežak. V gorah lahko naletite tudi na nepredvideno nevihto, če ste rojeno pod srečno zvezdo ali pa imate dober občutek za vreme in vas to ne bo nikoli doletelo, pa se vam vendarle lahko zgodi, da boste naleteli na mokra tla ali celo sneg, zaradi česar je pametno izbrati čevlje, ki ne premočijo. Saj veste, če nas zebe v noge, je najhuje in možnost, da se nas loti prehlad, je pravšnja.

Eno izmed bistvenih pravil, ki jo pozna vsak pravi planinec (in za katero je najbolje, da jo čim prej ponotranji tisti, ki si to želi šele postati), je pomembnost in kakovost pohodniške obutve. Verjemite, noga vam bo hvaležna, zaradi česar boste tudi sami zadovoljni, lahko boste uživali v lepotah narave, vsak odšteti evro, ki se vam je ob nakupu morda zdel preveč, pa se vam bo kaj kmalu povrnil.


Saturday 02. August 2014

Povezave: