DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI
Foto: hexal.de

Foto: hexal.de

Glivična okužba stopal


Obstaja prepričanje, da imajo težave z glivičnimi obolenji stopal le športniki, tisti, ki nosijo športne copate in ljudje, ki ne jemljejo resno higiene nog. V resnici pa lahko doleti vsakega. Ker danes večina ljudi nosi utesnjena, nezračna obuvala, je bolezen zelo razširjena – skoraj vsak četrti odrasli trpi za kakšno obliko glivičnega obolenja, ob tem so pogosteje ogroženi moški.

O glivičnem obolenju govorimo, kadar glivice okužijo našo kožo. Glivice so mikroorganizmi, ki uspevajo v temnem, toplem in vlažnem okolju. Toplota in znoj v rokavicah in zaprtih čevljih ustvarjata idealno okolje za njihov razvoj. Glivice se naselijo v najbolj povrhnji plasti odmrlih celic kože in največkrat ne prodirajo globlje. Redko napadejo tudi lasišče in sluznice.

Okužba se pojavi kot značilno neprijetno srbenje, lahko kot mehurji in izrazito luščenje kože. Značilen je neprijeten vonj.

Glivična okužba stopal je izredno pogost problem tako med mladimi kot tudi med starejšimi ljudmi. Ponavadi prizadene kožo med prsti na nogah, lahko pa se razširi na podplate, robove stopala in na nohte.

Seveda ta bolezen ne ogroža našega življenja, zagotovo pa nam lahko zagreni življenje, če se ne lotimo zdravljenja zelo zgodaj.

Kako se izognemo okužbi?
Glivica se prenaša z mikroskopsko majhnimi delci odluščene kože, ki jih lahko odkrijemo doma v gospodinjstvu, pa tudi na javnih mestih. Najbolj pogost vir okužbe so tako javna kopališča in kabine za prhanje, garderobe, telovadnice savne in fitnesi. Nikoli ne pojdite tja bosi.

Tudi za okužbe z glivicami velja, da raje preprečimo, kot pa zdravimo. Nekaj nasvetov, kako lahko preprečimo razvoj glivic:
- izogibajte se nošenja pretesne obutve in obutve, ki ne prepušča zraka. Motnje v prekrvavitvi nog prav tako vodijo k večjemu tveganju za okužbe. Prednost dajte usnjenim čevljem in se izogibajte sintetičnim materialom.
- koža na stopalih, predvsem med prsti naj bo čista in suha
- nogavice naj bodo bombažne. Menjajte jih vsaj dvakrat dnevno.
- če se vam noge preveč potijo, uporabite gel ali tekoči puder proti potenju nog.
- na javnih kopališčih, bazenih, telovadnicah in drugih javnih površinah ne hodite bosi
- po kopanju si temeljito obrišite noge - še posebno med prsti.
- glivice ne marajo kislega okolja, zato se izogibajte alkalnim milom; za toaleto uporabite raje vodo s kisom
- nohte prirezujte previdno. Prirezani morajo biti naravnost počez in ne prekratko. Izogibajte se prirezovanju obnohtne kožice.

Obstajajo številni preparati proti glivicam (mazila, kreme, laki, spreji …), ki jih dobimo v lekarnah. Večina glivic ne uniči, ampak največkrat omili težave oziroma zaustavi nadaljnje širjenje. Posebej pomembno je, da »zdravljenje« poteka konstantno vsaj štiri tedne nekajkrat dnevno, drugače lahko infekcija ponovno izbruhne. Nekatere simptome odpravimo že po kakšnem tednu, kar pa še ne pomeni, da smo nadlogo odpravili za vedno. Potrebno je dolgoročno zdravljenje.

Za trdovratnejše okužbe pa že potrebujete tablete ali kapsule, katerih učinkovine pridejo v kožo po notranji poti. Za to pa boste morali že obiskati dermatologa.


torek 15. julij 2014

Povezave: