DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Sladice

Flancati po domače


Sestavine:

30 dkg moke
5 rumenjakov
7 žlic vina
ščepec soli
olje za cvrtje
sladkor za posipanje

V moki naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, sol in vino. Zamesimo testo, malo bolj mehko kot za rezance, a bolj trdo kot vlečeno testo, ga dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo, da pol ure počiva.

Testo zvaljamo (za nožev rob debelo), nato ga s koleščkom narežemo na pravokotnike in vsak pravokotnik 2 – 3 krat zarežemo. Pred cvrenjem trakove med seboj prepletemo (nekoliko zverižimo, da postanejo unikatni).


Ocvrte flancate sproti potresamo s sladkorjem.

Kvašeno testo:
60 dkg moke
2   dkg kvasa
1   žlička soli
6   dkg masla
5   dkg sladkorja
sesekljana limonina lupina
1    žlica ruma
3    rumenjaki
sladkor za posipanje, olje za cvrtje

Kvašeno testo, kot zgoraj, dobro pregnetemo. Vzhajajo testo zvrnemo na pomokan prt, zavihamo robove, narahlo potresemo z moko in zvaljamo za prst na debelo. Zvaljano testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja na mizi vsaj 15 minut.

Testo s koleščkom narežemo na pravokotnike in v vsakega naredimo po tri zareze. Pokrijemo s prtom in pustimo, da vzhajajo.

Flancate dajemo v vročo maščobo (kot pustne krofe), posodo pokrijemo, nato jih obrnemo in na drugi strani cvremo odkrito. Ohlajene flancate potresemo s sladkornim posipom.


četrtek 24. december 2009

Povezave: