DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Fižol - stročnica za vsak vrt


Stročnice cenimo zaradi prijetnega okusa, bogate vsebnosti beljakovin, vitaminov in mineralov. S svojim bujnim zelenjem in zanimivimi plodovi popestrijo podobo vrta, imajo pa še eno zelo koristno lastnost – s svojim koreninskim sistemom izboljšujejo vrtna tla. V domačem vrtu jim tako rezervirajmo vsaj eno gredico.

Med stročnice prištevamo veliko skupino vrtnin, vendar pri nas v glavnem gojimo grah, fižol, bob, turški (laški) fižol.

Raznolik fižol
Fižol vsebuje nukleinske kisline, beljakovine, vlaknine, mangan, molibden, železo, kalcij, kalij, vitamin C in vitamin B. Nizkega sejemo od konca aprila do konca julija, vsake tri do štiri tedne. Ko je še hladno, ga prekrijemo z agrokopreno. Zahteva topla in humozna tla, zato jih pripravimo z dolgodelujočim organskim gnojilom v obliki pelet. Sejemo ga lahko v vrste (med njimi naj bo 40 centimetrov razdalje, med semeni pa šest do osem) ali v 'kupčke', ki naj bodo oddaljeni od 20 do 25 centimetrov (tri do štiri centimetre globoko damo štiri do pet semen). Obiramo ga sproti, previdno, da rastline ne ranimo. Stroke lahko za zimo zamrznemo ali vložimo. Dobro raste v družbi paradižnika, ki ga varuje pred grahovim zavijačem, kumar, zelja, kolerabice, rdeče pese in zelene. V njegovi družbi naj obvezno raste šetraj, saj ga varuje pred napadom uši.

Visoki fižol pa je bolj zahteven. Potrebuje več prostora, toplote in hranilnih snovi. Tla pred sajenjem obogatimo s povsem organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik. Sadimo od srede maja do srede junija. Lesene ali kovinske prekle postavimo v razdalji 70 krat 60, ali največ 50 krat 100 centimetrov. Okoli položimo osem do deset zrn v tri centimetre globoko jamico. Ko prične cveteti, ga rahlo osujemo. V mokrem vremenu visokega fižola ne obiramo in se ga ne dotikamo, le tako lahko preprečimo napad bolezni. Visoke in dekorativne fižolove 'stene' uporabljamo kot zaščito pred vetrom za občutljive vrtnine, kot so na primer kumare. Dobro raste v sosedstvu s paradižnikom, kumarami, endivijo, zeljem, kolerabico, glavnato solato in kapucinko, slabo pa v bližini pora, česna, čebule, graha in kopra.

Zdravljenje s fižolom:
•    pomaga pri težavah z jetri, ledvicami in mehurjem,
•    pomlajevalno deluje na celice,
•    v telesnih celicah pospešuje nastajanje beljakovin,
•    deluje poživljajoče,
•    pomaga pri prebavnih motnjah,
•    odvaja vodo iz telesa, krepi srce in ožilje.


Strokovnjaki Kluba Gaia
Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 . Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na povezavo www.klubgaia.com .
Zadržite se lahko tudi na našem forumu www.klubgaia.com/forum, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami.Tuesday 10. April 2012

Povezave: