DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > AVTOMOBILIZEM

Fiat 500


Fiat predstavlja 3-vratno limuzino, oblikovano v Centro Stile Fiat, z radodarnimi dimenzijami: 3546 mm dolžine, 1627 mm širine, 1488 mm višine ter 2300 mm medosne razdalje. Je simpatičen in navihan kompakten avto mehkih in zaobljenih linij.

Prednji del avta izraža družinsko pripadnost, ki je skupna ostalim modelom Fiat, vendar ima oblikovalske elemente, ki izhajajo iz prvega Fiat 500: združitev zgornjih okroglih žarometov s spodnjimi zasenčenimi lučmi, brki in tipičen logotip. Na boku, se izrazite linije lahkotno spuščajo proti prednjemu delu in poudarjajo robustnost avta.

Zadnji del poudarja lično oblikovan kromiran ročaj, ki povzema originalni dizajn Fiat 500 in je podoben starinskemu sedežu kolesa. Stil novega Fiat 500 zaokrožuje paleta 9 barv karoserije, izbirate lahko med pastelnimi, kovinskimi in eno biserno barvo, ki so smiselno povezane s paleto notranjosti v tkanini in usnju. Na tem mestu ne smemo pozabiti neskončne možnosti osebne prilagoditve avta: od nalepk do litih platišč, od značk do stilskih, elegantnih in komfortnih detajlov.

Prvič ko se usedete v Fiat 500, dobite občutek udobnosti in varnosti - po zaslugi prostorne notranjosti - dodatno vas navdušijo drobne podrobnosti, ki imajo pridih nostalgije in so združeni s prestižnimi materiali kot je usnje Frau®.

Kromirani elementi, dvobarvni sedeži, armaturna plošča, ki je vedno v barvi karoserije, številni odlagalni prostori in ekskluzivni detajli, kot je električni osvežilec zraka, zaokrožujejo eleganten in funkcionalen prostor, ki je sposoben sprejeti štiri potnike.

Fiat 500 ponuja maksimalno zadovoljstvo v vožnji, hkrati pa je zelo prijazen okolju.

Po zaslugi motorjev, ki izpolnjujejo ekološko normo Euro 4 in so že pripravljeni na prihodnje stroge evropske ekološke normative (Euro 5 - zadovoljujejo nivoje emisij, ki bodo stopili v veljavo leta 2009), je Fiat 500 prijazen tudi do okolja. Poleg tega, je motor 1.3 Multijet 16v serijsko opremljen s filtrom trdnih delcev (DPF). Tako se lahko brez skrbi vozite v gostem prometu in na območjih, kjer veljajo stroge omejitve prometa s strani občinskih predpisov.

Fiatu 500 je bilo prisojenih 5 zvezdic Euro NCAP, tako da lahko mirno rečemo, da je avto v vseh pogledih primerno opremljen z vidika preventivne, aktivne in pasivne varnosti.
Varnost potnikov se začne s samo strukturo avta (visokoodporno jekleno karoserijo, ki se v primeru trka deformira), nadaljuje pa se s sistemom varnostnih blazin.
Fiat 500 je unikaten avto v svoji kategoriji, ki je serijsko opremljen s 7 varnostnimi blazinami na vseh nivojih opreme: voznikova in sovoznikova varnostna blazina, bočni varnostni blazini, okenski varnostni blazini ter kolenska za voznika.

Fiat 500 ponuja številne elektronske varnostne sisteme kot so sistem ABS z EBD in sistem ESP z ASR/MSR, HBA ter sistemom Hill Holder - serijsko pri motorju 1.4 16v in ob doplačilu na voljo na vseh ostalih motorjih.

ESP je elektronski sistem za nadzor stabilnosti, ki zagotavlja izbrano smer vožnje skozi ovinke. Sistem je dopolnjen z ASR/MSR, sistemom ki preprečuje zdrs pogonskih koles pri speljevanju in zaviranju. Dodan je tudi HBA (Hydraulic Brake Assist), naprava ki dodatno poveča zavorno silo ob nenadnem zaviranju; kot zadnji je sistem Hill Holder, ki omogoča speljevanje navkreber, ne da bi bilo potrebno uporabiti ročno zavoro.

In še cena: osnovni model v akciji že za 9.990 eur.

Vir: fiat.si


Wednesday 22. September 2010

Povezave: