DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Feng Shui


Feng shui je starodavna Kitajska veda urejanja zunanjega in notranjega prostora.

Feng shui pomeni veter in voda. Veter je simbol moške yang energije, voda pa predstavlja ženske yin moči. To sta povsem nasprotujoči si energiji, ki bi morali bi biti kolikor se le da uravnoteženi. Preveč ene ali druge energije škoduje ljudem, ki se zadržujejo v tem okolju. Za vsako osebo lahko Feng shui določi najbolj priljubljen ali najmanj zaželen položaj v vsakem okolju. Lahko gre za pisarno, bivalni prostor ali katerikoli prostor v katerem se oseba nahaja. Določitev temelji na letu rojstva osebe, okolja kot takšnega in premikov sončnega sistema. Feng shui praktiki so na tem področju skozi zgodovino zbrali veliko znanja in izkušenj. Feng shui je danes razvita študija, ki je uveljavljena v teoriji in praksi.

Sistem je zelo enostaven in izvira iz prepričanja, da je vse energija. Torej ima vse svoj vpliv, ne samo okolje in kraj bivanja, ampak tudi značilnosti notranjega prostora: razpored in oblika prostorov, pohištva in ostale notranje opreme. Samo na spanje in osebno razpoloženje vpliva preko 30 dejavnikov, npr. lega spalnice in postelje v njej, barve, materiali, naravna in umetna svetloba ...

Pohištvo z ostrimi robovi, jasne in zrcalne površine, bela in siva barva, kovina in močna svetloba aktivirajo yang energijo. V takšnem prostoru so doma dinamika in aktivnost, nagnjenost k uspehom in tudi zelo premišljeni ljudje. 
Pohištvo mehkih oblik, tekstil, tople barve, pridušena svetloba, drobni okraski pa aktivirajo yin energijo. Ljudje v takšnih prostorih so bolj vase usmerjeni, so bolj skrbni, prijazni, iščejo ležernost in intimnost.

Zelo zanimivo da mnogo stvari vpliva tudi na razumevanje članov družine, npr. lega osrednjega prostora druženja, lega jedilne mize, razpored sedenja za mizo, lega in oprema dnevne sobe.


Friday 11. December 2015

Povezave: